Stærke farver i det sene efterår.
Efteråret går på held og ind i sin sidste måned. De smukke efterårsfarver er snart blot en saga og for mange er november en grå og trist måned. Men sådan behøver det ikke at være. Det vrimler stadigvæk med liv og farver derude i naturen og den smukke busk Benved er en af dem, der giver lidt ekstra kulør i denne mørke tid.
Når skoven står nøgen uden blade har benved-buskens røde frøkapsler og orange frø et farvespil, der kan få humøret til at stige hos de fleste.
Frøene brugt som middel mod lus
Benved har fået sit navn på grund af dens hårde, hvide ved. Før i tiden var træet meget benyttet af blandt andet trædrejere og til fremstilling af trækul. Der er dog eksempel på, at arbejdere er blevet syge af støvet fra benved. For nok er benved utrolig smuk. Ikke mindst om efteråret, hvor den står i efterårspragt af høstfarver og med sine smukke og lokkende frugter, men pas endelig på! Stort set alt på benved er giftigt.
I dag bruges benved blandt andet i læhegn da den er ret hårdfør overfor vind, og i mange lande bruger man frugterne (tørret og pulveriseret) som luse- og mølmiddel. Herhjemme er Benved også blevet en meget populær prydplante hos haveejere især på grund af dens smukke røde efterårsløv og farverige frugter. Man skal dog huske på, at det kan være en dårlig cocktail, hvis der er små børn eller hvis man ikke er bekendt med hvor giftig planten er.
Giftig for os, men ikke for fugle.
Det mest giftige hos benved er frøene fra de smukke frugter. De kan skade både lever og nyrer. Nogle af giftstofferne i frøene kan også indeholde hjertelammende glykosider og kan endvidere give alt fra åndenød til hallucinationer samt hjertebanken mm.
Det er ofte børn som lokkes af de smukke, orange frø og de skal ikke spise mange før det kan gå meget galt. Hos voksne kender man til dødsfald efter de har indtaget omkring 30-40 frø og døden indtræf inden for 24 timer.
Spises af hjortevildtet og fugle.
Man er også bekendt med flere husdyr som er døde efter at have spist de nye skud, dog er de nye skud en lækkerbisken for hjortevildtet, som er nogle af de få, som godt kan tåle dem. Benved er også populær hos mange fugle. De har heller ikke problemer med giftstofferne. Det er blandt andet fugle som grønirisk, sjagger, solsort og rødhals.
FAKTA: Benved eller Almindelig Benved (Euonymus europaeus) forekommer som regel som buske, men kan i få tilfælde vokse sig til et træ på 6-10 meter. Den er meget hårdfør og der findes flere arter. I Danmark er der dog kun en art som vokser vildt. Den er mest udbredt i de sydlige og østlige egne af landet og vil gerne vokse i kalkrig jord. Om foråret har benved små hvidgrønne blomster som ikke gør meget væsen af sig, men om efteråret står den med flot rødt løv og smukke lyserøde og orange frugter.
/MR
Kilder: Naturstyrelsen, Wikipedia, medicinurter.dk, Gyldendal