Der har længe været tale om at bæveren måske har indfundet sig i det prægtige naturområde ved Skjern Å, men først nu er det endelig bekræftiget, oplyser Naturstyrelsen.
I december 2008 blev en død bæverunge fundet ved Skjern Å i de vestlige Skjern Enge, men Naturstyrelsen kunne dengang ikke finde tegn på bæveraktiviteter i området og hældte derfor til en teori om at det var en unge, der var “plantet” i området. Ifølge Naturstyrelsen er der ikke tidligere, udover den døde bæverunge, registreret bævere ved Skjern Å eller Skjern Å-systemets vide forgrening, der afvander 11 % af Jylland.
Den 10. maj 2012 blev Naturstyrelsen kontaktet af Danmarks Center for Vildlaks, der via en lystfisker var gjort opmærksom på en overraskende observation af en bæver! Naturstyrelsen sendte dagen efter en medarbejder til området, hvor det blev bekræftet at den var god nok. Der er fundet flere spor af gnavmærker fra en eller flere bævere.
Der er dog endnu ingen, der lokalt har observeret større bæveraktiviteter hverken i form af dæmninger eller fældede træer.
I 1999 blev et antal bævere udsat ved Flynder Å nær Klosterheden i det vestlige Midtjylland efter at have været forsvundet fra Danmarks natur i mere end 1000 år. Formålet med udsætningen var at bæverne via deres aktiviteter skulle genskabe en værdifuld dynamik i den danske natur. De jyske bæverne trives tilsyneladende og de få bævere er blevet til mange – og har nu også bredt sig mod syd til Skjern Å-systemet.
/MR
Fakta om bæveren, Castor fiber:
Bæveren er Europas største gnaver, og den voksne bæver har en kropslængde på 95-135 cm. Halen som måler 25-37 cm er flad og bred, og den er kun pelsklædt på haleroden. En voksen bæver vejer mellem 15 og 35 kg.
Kilde: Naturstyrelsen.