Hvad finder jeg på stranden

Hent naturoplevelser ved kysten – også udenfor badesæsonen.
Danmark har over 7000 km kyststrækning. Udover frisk luft og røde kinder er her masser af naturoplevelser at hente året rundt.

Havet dækker ca. 80 % af jordkloden og ikke sjældent kan man ved blot at gå en tur langs kysten få et lille indblik i det rige liv, der gemmer sig i det våde element. En kraftig blæst kan skylle spændende ting op på stranden og man kan bl.a. være heldig at finde rav eller smukke sten og strandskaller. Jeg tager ofte selv til kysten og har her listet nogle af de ting man oftest finder.

Strandskaller – lær dem at kende!

Strandskaller har altid fascineret os og der findes næppe mange børn, der ikke har samlet dekorative skaller. Selvom der er mange slags kan man hurtigt lære de mest almindelige at kende. Herunder er listet dem vi oftest finder.

Nogle af de mest almindelige strandskaller og sneglehuse.
Tallerkenmusling.

Æg fra hajer og rokker

Vi har flere arter af hajer i de danske farvande. Nogle af dem lægger æg. Det gælder bl.a. småplettet rødhaj. Disse ægkapsler er det ikke ualmindeligt at finde opskyllet på stranden. Ægkapslen måler typisk omkring 6 cm og har gerne fine tråde i enderne. Rokkeæg findes også hyppigt og er ligesom hajæg lette at kende. I de danske farvande findes tre arter af rokker: Sømrokken, Skaden og Tærben. De er alle tre almindelige. Ægkapslerne kan variere i størrelse. Sømrokkens er ca. 6 cm, Skadens er op til 25 cm og Tærbens er 3-5 cm.
På en gåtur langs stranden er der muligheder for at finde ægkapsler. Ikke mindst i efteråret, hvor efterårsvindene er med til at skylle dem i land. Almindeligvis er ægkapslerne tomme, men de har i 5 måneder været hjem for en lille ny rokke.

Til venstre ægkapslen fra en rokke. I midten ægkapsel fra haj, der ikke sjældent findes ved vores kyster. Til højre sandormens karakteristiske sandpølser.

Rav – nordens guld

Der findes hvert år masser af rav ved de danske kyster. Led i opskyllet blandt tang og strandskaller.

Der kan findes rav ved alle vores kyster. Efter en storm eller kraftig blæst er det en god ide, at tage ud og prøve lykken. Rav er lettere end sten og bliver skyllet op på stranden sammen med det øvrige opskyl af tang og skaller. Det er i dette opskyl man skal lede. Vinterhalvåret er bedst, da det kolde hav har mere opdrift og giver mere rav på stranden – og samtidig er der normalt færre mennesker på stranden om vinteren.

Blæksprutter og søpindsvin

Tusindevis af søpindsvin er skyllet op på stranden. Her Nordjyllands østkyst. Til venstre kalk-skallen fra en tiarmet blæksprutte.

Af de mange sære ting man kan finde på stranden er Sepia-skallen en af dem. Skallen er den indre rygplade fra en tiarmet blæksprutte. Blæksprutten er et rovdyr og har en veludviklet evne til at skifte farve. Skallen består af kalk og kan bruges som kalktilskud til burfugle. Den findes oftest på vestkysten.
Af og til finder man også opskyllede søpindsvin – oftest er kun kalkskallen tilbage. Jeg har enkelte gange oplevet flere tusinde opskyllede søpindsvin på østkysten. Søpindsvin ædes bl.a. af rødhajen.

Goplere
Gopler er en fællesbetegnelse for de mange arter af vandmænd og brandmænd, der findes.
I Danmark ses både den røde og den blå brandmand langs de danske kyster. Det er ikke selve brandmanden der brænder, men deres meterlange fangsttråde også kaldet tentakler. De er forsynet med små nældeceller som hvis man rører dem skyder en giftampul ind i huden.
Læs mere om goplere her – og se blå brandmand, der virkelig er blå!

God fornøjelse derude…

Slangestjerne. Disse pighuder er nært beslægtet med søstjerner.
Søstjerne. En søstjerne kan gendanne sine arme. Hvis en af dens fem arme bliver revet af, gror der en ny frem. Optræder i mange farve variationer.
Æg fra konksnegl. Konksnegle spises nogle steder i Europa.
Ægkrave fra boresnegle kan ofte skylle i land på stranden.

Se også Mystiske langhalse

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE