Postkort fra Bulbjerg

Bulbjerg – Jyllands eneste fuglefjeld.
Bulbjerg

Af Marianne Riis, VisitNature.

Helt oppe mod nordvest ud til Jammerbugten ligger Bulbjerg, der betegnes som Jyllands eneste fuglefjeld. Den store kalkstensklint rejser sig brat 47 meter op fra havet og tilbyder en formidabel udsigt over både hav og den bagvedliggende klithede. På rolige dage kan vandet omkring klinten være helt azurblåt og giver et utroligt farvespil sammen med ”fjeldets” sommerflora i form af bl.a. blodrød storkenæb og gul snerre.
Underligt at forestille sig at denne kalksten-mastodont var en ø i stenalderhavet, hvorfra man kunne spejde rundt til andre øer, der i dag er landfaste højderygge.

På rolige dage kan vandet omkring klinten være helt azurblåt - og næsten minde om Middelhavet eller det græske øhav.
På rolige dage kan vandet omkring klinten være helt azurblåt – og næsten minde om Middelhavet eller det græske øhav.

Man kan køre næsten helt op på toppen af Bulbjerg og fra p-pladsen følge stien ud til klintens kant og den imponerende udsigt over Jammerbugten. Der findes desuden en p-plads nede nær stranden, men det er også muligt at tage trappen med de 233 trin ned fra klinten, hvorfra man kan gå på stranden for foden af Bulbjerg – og her få betegnelsen ”fuglefjeld” bekræftet.

Bulbjergs sommerflora
I højsommeren vokser gul snerre og blodrød storkenæb på klinten. Et flot farvespil med havet i horisonten. Navnet “blodrød” henviser ikke til blomsten, men bladenes røde høstfarver.

Allerede fra 5-6 meters højde ses hvordan den smukke mågeart; riden har placeret sin rede, hvor de store unger i juli balancerer på de faretruende smalle og trange afsatser. De voksne rider kendetegnes ved sorte ben og olivengrønne næb. Med let held kan også ses mallemukker, hvilket er ret sensationelt set med danske briller. Mallemukken er en stormfugl, og dens nærmeste slægtning er albatrossen fra den sydlige halvkugle. Den yngler normalt helt oppe ved polarhavene eller ud for Skotland, men i de senere år har Bulbjerg også tiltrukket enkelte ynglepar.

På klintens stejle sider yngler riden - en mindre mågeart med sorte ben og olivengrønt næb.
På klintens stejle sider yngler riden – en mindre mågeart med sorte ben og olivengrønt næb.

For foden af klinten ses hvordan bølgerne har gnavet ind i klintens fod. Flere steder har besøgende ridset navne ind i klintens kalksten, hvilket kan synes lidt generende for denne ellers ganske uspolerede rå og utæmmede natur. Det er dog ikke et nyt fænomen. Der kan findes læsbare inskriptioner, der går helt tilbage til 1864.

Har du aldrig besøgt Bulbjerg, så bør den være på din liste over smukke, danske natursteder, der bare må opleves! Læs mere om Bulbjerg på ThorupStrand.dk.

Kilder: Wikipedia, Naturstyrelsen.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE