Vintervågen flagermus i garagen

Lignende artikler

En lille flagermus kom pludselig til syne i brændestakken, da jeg var ved at hente brænde ind til ovnen.
En lille flagermus kom pludselig til syne i brændestakken, da jeg var ved at hente brænde ind til ovnen.

En vintervågen flagermus i garagen.
Af naturvejleder Niels Dahlin Lisborg
Flagermus hører til klodens mest almindelige og udbredte pattedyr. Ca. hver fjerde pattedyrart er en flagermus. Alene i Danmark er vi beriget af 17 arter af de fascinerende, flyvende væsener.

Om vinteren går flagermusene i dvale, men det sker af og til at flagermusen vågner af dvalen. Måske er den ved et uheld faldet ned fra sit hvilested. Eller måske er den…som i mit tilfælde..blevet forstyrret i vintersøvnen.

Flagermus i brændestakken.
Forleden da jeg, som så ofte før, tog brænde af brændestakken i garagen, for at fyre op i brændeovnen, blev jeg overrasket over et lille, mørkt pelsdyr, der kom til syne da jeg fjernede et stykke flækket bøgebrænde. Det var en lille flagermus. Jeg tog et hurtigt foto med mobilen, hvorefter flagermusen krabbede sig ud over kanten og var lige ved at falde til jorden, men fik i sidste øjeblik fat i et endestykke i stakken. Her hang den lidt, hvorpå den pludselig bredte vingerne ud og fløj ud af garagen i små cirkler. Tydeligvis konfus og forvirret over at blive vækket.

Brug handsker.
Selvom jeg havde handsker på, nåede jeg ikke at løfte flagermusen tilbage i brændestakkens beskyttende hulrum. Netop handsker er essentielle når man håndterer flagermus. Nok er de små, men der er hvert år flere eksempler på danskere, der bliver bidt af en flagermus. Det lille dyr bliver nemt skræmt når man i bedste mening vil redde den i sikkerhed og man risikerer at blive bidt af flagermusens små, skarpe tænder. Selve biddet er ikke voldsomt, men det kan følgerne være! Flagermusen kan nemlig være inficeret af sygdommen rabies (det er heldigvis sjældent) og ved biddet overføre virus til mennesker. Sidste år blev 15 personer forebyggende behandlet mod rabies efter at være blevet bidt af en flagermus. Husk derfor altid handsker!

Flagermusen fra brændestakken forsvandt ud over husets tag, hvor jeg tabte den af syne. Selvom det er mildt for årstiden, er februar en skidt måned at vågne i for en flagermus. Der er stort set ingen insekter og dermed ingen mad. Jeg håber den har fundet et nyt sted, måske en gammel fuglekasse, hvor den kan sove uforstyrret frem til foråret.

Læs mere om flagermus og sygdommen rabies.

Kilder: Naturstyrelsen, DR.dk

Tidligere artikelTæt på tusinder af trækgæs
Næste artikelFugle i uniform
ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,392FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close