Ugens art: Pragtbjørn

Ugens art er denne gang lidt atypisk. Det er et lille dyr der ikke lever i Danmark. Når valget så alligevel er faldet på den smukke natsværmer Pragtbjørnen, skyldes det, at der i disse uger nærmest har været en invasion her i landet af de farverige insekter.

Portræt af Pragtbjørn. Foto: Manoj Kumar Tuteja, Dreamstime

Sjælden gæst fra Afrika.

Invasion er måske så meget sagt, da vi her på redaktionen kun er bekendt med 9 fund (der er sikkert flere og flere vil måske komme til i de nærmeste dage), men det skal ses i lyset af, at det sidste eksemplar der blev observeret i Danmark, var i 2006 og at der før dette efterår kun er observeret omkring 8 stk siden 1869. Det er ikke ligefrem hverdagskost at finde sommerfuglen herhjemme så man kan vist roligt sige, at det er en sjælden trækgæst.

Hvorfor nu?

Man kan måske få tanken, at det er klimaændringerne, der har været på spil siden der pludselig bliver observeret så mange individer (i det sydlige Sverige har der også været observationer for nylig), men det er ikke der vi finder årsagen. Oktober i år har været rekordvarm i hele Europa, og det gælder også herhjemme. Og det er i kølvandet på de lune luftstrømme fra syd, at pragtbjørnen er kommet på besøg. Med de varme luftstrømme er også andre trækarter kommet forbi Danmark i år.

I teorien kunne Pragtbjørnen godt overleve i Danmark hvis vi udelukkende kiggede på larvens værtsplanter som bl.a. tæller Lancetbladet vejbred, Slangehoved og Hjulkrone. Men den farverige natsværmer lever normalt på det afrikanske kontinent (eksemplarer ses dog i det sydlige Europa) og ville ikke kunne overleve en danske vinter.

Forvingerne er en del mere farvestrålende end bagvingerne. Foto: Kaya Selim, Dreamstime.

Fakta om Pragtbjørnen (Utetheisa pulchella):

  • Pragtpjørnen hører til den familie, der hedder pragtugler.
  • Den lever gerne på åbne tørre arealer som eks. enge eller i parker.
  • Vingefanget kan blive op til 29-42 mm.
  • Pragtbjørnen flyver både om dagen og om natten.
  • Bagvingerne er modsat de farverige forvinger mere dæmpede. Bagvingen er hvid med en sort kant og to sorte markeringer i midten vingen.
  • De eksemplarer, der overvintrer i Sydeuropa, er i larvestadiet. De voksne kan her ofte findes i 3 generationer.
  • Som larve ophober de en del giftstoffer igennem føden. Det gør, at de er giftige og uspiselige for fugle. Giftheden føres videre til det flyvefærdige eksemplar. De farverige vinger signalerer netop advarsel/fare.

MR/

Kilde: Moths of Great Britain and Ireland, Martin Townsend m.fl., Naturebasen.dk, wikipedia.uk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder