Brud (Mustela nivalis)


Bruden; Danmarks mindste mårdyr.

Danmarks mindste rovdyr er en fascinerende størrelse. Det lille dyr som ikke er større end 16-23 cm (hannen er en del større end hunnen) samt en hale på 4-6 cm, minder meget om lækatten dog i en mindre udgave. En af forskellene, udover størrelsen, er at lækatten har en sort halespids. Bruden passer fint til ordsproget; ”hellere lille og vågen end stor og doven”.

Ses ikke særligt ofte.
Til trods for, at det ikke er mange som har set en brud ude i naturen, anses den for at være almindelig udbredt i Danmark. Bruden evner at tilpasse sig og findes både i skove og i åbne landskaber. Bruden er meget hurtig og man ser den oftest i et kort glimt når den lynhurtigt piler over en vej.

Annonce

Føde.
Når det kommer til føde minder bruden også meget om lækatten. Smågnavere som forskellige mus står højt på menuen og da bruden ikke er særlig stor, kan den uden problemer jage musene på deres egen hjemmebane i de underjordiske gange. Men alt afhængig af hvor bruden holder til kan menuen også eksempelvis bestå af muldvarper, rotter, ja sågar kaniner. Fugle, fugleæg og insekter går den heller ikke i vejen for. Mange ser bruden som et nyttedyr da den hjælper til at holde bestanden af mus nede.

Bruden er en formidabel musejæger og kan følge musen ned i dens gange. Foto: Niels Lisborg

Historie.
Før i tiden troede man, at der fandtes to forskellige arter af bruden. Nemlig bruden og dværgvæsel. I dag har man dog fundet ud af, at det er to forskellige racer af bruden. Den mindste (som tidligere hed dværgvæsel) lever i det nordlige Skandinavien. Den skifter ofte til hvid vinterpels ligesom lækatten, hvorimod den lidt større udgave som vi har i Danmark beholder sin rødbrune pels med lys underside om vinteren. Sommerdragten på begge er ens, nemlig den rødbrune til chokoladefarvede rygside og med lys / hvid bugside. Dværgvæselen har dog en skarp farvegrænse imellem ryg og bug. Farvegrænsen er mere uregelmæssig hos bruden. Bruden har også brune pletter bag munden ved grænsen til ryggen.

Fjender.
Bruden bliver sjældent gammel. De fleste opnår ikke at blive to år. Årsagerne hertil er mange. I Danmark er bruden totalfredet og har været det siden 1967. En del brude trafikdræbes når de forsøger at krydse veje.
Brudens fjender tæller blandt andet hunde og katte, men også ræven og selv lækatten snupper gerne en brud, hvis lejligheden byder sig. Flere rovfugle, herunder uglen ser også gerne bruden på menuen.

En brud dræbt af kat. Katten spiser ikke bruden, men fanger og dræber den instinktivt. Mange brude mister også livet i trafikken når de forsøger at krydse veje.

Formering.
På grund af den høje dødelighed får bruden gerne to kuld unger om året. De hunner som er født først på året kan allerede samme år selv få unger. Et kuld unger består som regel af 4-6 unger. Undtagelsen er de år, hvor det er knap med føde. Hvis fødetilgangen et år er lille på grund af få smågnavere fødes der få eller ingen unger. En sådan nedgang i bestanden kan et godt museår rette op på.

Kilder: Danmarks Pattedyr/ Bent Muus, Gyldendal.

Annonce