Røllike – en ældgammel lægeplante

Rølliken er en gammel lægeplante, hvis anvendelse kan føres helt tilbage til oldtiden. I dag bruges den mest i kryddersnaps.
Af naturvejleder Sabine Jensen.

Røllike vokser almindeligt på marker og vejkanter. Den har tidligere været brugt som sårhelende lægeplante.

Soldaterurt – sårhelende i krig.
Rølliken er en gammel lægeplante, hvis anvendelse kan føres helt tilbage til oldtiden. Røllike blev førhen kaldt for soldaterurt, fordi den blev brugt som sårhelende middel på soldater. Planten bærer det latinske navn Achillea efter sagnhelten Achilleus. Ifølge Iliaden (oldgræsk fortællende digt) medbragte Achilleus røllike til det store slag om Troja. Han brugte planten til at hele soldaternes sår.

Her ses den alm. hvide og den sjældnere lyserøde røllike.
Her ses den alm. hvide og den sjældnere lyserøde røllike.

Bruges i kryddersnaps
Fra juli og helt hen til september kan man finde røllike i naturen. Den vokser meget almindeligt på marker og langs grøftekanter. Planten findes i mange forskellige farver, men hvid er den mest almindelige.
På plantecentre har man gennem krydsbestøvning og udvælgelse skabt nye udgaver af røllike med meget iøjnefaldende farver.
I dag bruges rølliken primært til kryddersnaps. Du kan samle blomsterklaserne fra juli og helt ind i september. Fyld dem på et glas og overhæld dem med brændevin. Læs mere i artiklen: Kryddersnaps – natur på flaske

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...