Rødhalset gås på gæstevisit fra Sibirien.
I de senere år er det sket oftere og oftere. Den kønne, lille rødhalsede gås har taget turen fra ynglepladserne i det nordlige Sibirien til det mildere vinterstemte Dannevang.
På den nordsibiriske tundra yngler den rødhalsede gås (Branta ruficollis) ofte i halvsociale gåsesamfund med andre rødhalsede gæs. Når yngletiden på tundraen er slut – og med Sibiriens nådesløse vinter i udsigt, søger de rødhalsede gæs traditionelt ned omkring Sortehavet – ofte i Rumænien og Bulgarien.
Lader sig lokke af rejsekammerater.
Den rødhalsede gås slår ofte følge med andre gæs på turen og ses gerne sammen med bramgæs, blisgæs og knortegæs. Og det er her at den kønne, lille sibiriske gås lader sig lokke! Dens rejsekammerater udstikker nemlig kompasretningen mod Vesteuropa. Og pludselig står den blandt tusinder af fremmede gæs på en eng i Danmark.
Besøger Danmark årligt i tiltagende antal.
I fuglereservatet Vejlerne ved Limfjordlandet i Nordvestjylland er besøg af rødhalsede gæs nu en årlig, tilbagevendende begivenhed. Antallet af rødhalsede gæs er på landsplan tiltaget mærkbart herhjemme i de seneste årtier.
På nært hold er den rødhalsede gås umiskendelig. Den smukke, rustrøde hals og kind og det butte ansigt som følge af det korte næb – og den kontrastrige krop i sort og hvid, adskiller den fra de øvrige gæs. Alligevel forbavses mange fuglekiggere over, hvor overraskende godt gåsen skjuler sig blandt de øvrige gæs. Ser du en flok bramgæs i landskabet, så lad kikkerten afsøge flokken i roligt tempo. Måske står der en gæst med rødbrunt kindrødt fra Sibiriens fjerne tundra blandt de rejsende.
/JN
Kilde: Dof.dk, Wikipedia.