Første danske ulv siden 1813!

Lignende artikler

Dna-prøver afslører at den nordjyske ulv vitterlig var en ulv!
Naturstyrelsens medarbejdere fandt i november 2012 liget af den ulv, der første gang blev set i oktober 2012 i Hanstholm-reservatet i Thy. Dyret havde tilsyneladende været død i en uges tid. Den 7. december 2012 kom beviset endelig. Der er tale om en ulv! Prøverne viser at den nordjyske han-ulv stammer fra den tyske ulvebestand. Dermed er der tale om den første vilde ulv i Danmark siden 1813! Den tyske ulvebestand er stigende og der observeres ikke sjældent ulve nær den danske grænse. Det er formentlig blot et spørgsmål om kort tid før der igen kan opleves en strejfende ulv i Danmark. Måske er der allerede en derude?

Den jyske ulv døde af betændelse.
Dyret var meget udmagret da det blev fundet, hvilket først gav næring til en teori om at ulven var død af sult. DTU veterinærinstituttet obducerede kadaveret og fandt en stor tumor i brysthulen på ulven. Tumoren skyldtes ikke kræft som umiddelbart antaget ved obduktionen, men var derimod dannet på grund af en betændelsestilstand i brysthulen. Det oplyser instituttet på baggrund af opfølgende undersøgelser.

”Ved mikroskopundersøgelse kunne det ses, at tumoren skyldtes en gammel og kronisk betændelse i området omkring hjertet. Præcis hvilke bakterier, der har givet denne kraftige betændelse, er endnu ikke fastlagt. Endvidere var der en byld i hjernen efter en betændelse,” fortæller seniorforsker ved DTU Veterinærinstituttet Tim Kåre Jensen.
Tumoren førte til ophobning af 2-3 liter væske i brysthulen, hvilket resulterede i et kraftig tryk på lungerne og dermed kollaps, så dyret blev kvalt.
/MR

Et tysk ulv blev i oktober 2012 observeret i Hanstholm-reservatet i Thy. Senere i november blev ulven fundet død. Ulven er den første registrerede vilde ulv i Danmark siden 1813. Arkivfoto: NaturGrafik / Jens Nielsen, Wikipedia.

Kilder: Jyllandsposten, DTU veterinærinstituttet, Naturstyrelsen.dk

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close