Første danske ulv siden 1813!

Dna-prøver afslører at den nordjyske ulv vitterlig var en ulv!
Naturstyrelsens medarbejdere fandt i november 2012 liget af den ulv, der første gang blev set i oktober 2012 i Hanstholm-reservatet i Thy. Dyret havde tilsyneladende været død i en uges tid. Den 7. december 2012 kom beviset endelig. Der er tale om en ulv! Prøverne viser at den nordjyske han-ulv stammer fra den tyske ulvebestand. Dermed er der tale om den første vilde ulv i Danmark siden 1813! Den tyske ulvebestand er stigende og der observeres ikke sjældent ulve nær den danske grænse. Det er formentlig blot et spørgsmål om kort tid før der igen kan opleves en strejfende ulv i Danmark. Måske er der allerede en derude?

Den jyske ulv døde af betændelse.
Dyret var meget udmagret da det blev fundet, hvilket først gav næring til en teori om at ulven var død af sult. DTU veterinærinstituttet obducerede kadaveret og fandt en stor tumor i brysthulen på ulven. Tumoren skyldtes ikke kræft som umiddelbart antaget ved obduktionen, men var derimod dannet på grund af en betændelsestilstand i brysthulen. Det oplyser instituttet på baggrund af opfølgende undersøgelser.

”Ved mikroskopundersøgelse kunne det ses, at tumoren skyldtes en gammel og kronisk betændelse i området omkring hjertet. Præcis hvilke bakterier, der har givet denne kraftige betændelse, er endnu ikke fastlagt. Endvidere var der en byld i hjernen efter en betændelse,” fortæller seniorforsker ved DTU Veterinærinstituttet Tim Kåre Jensen.
Tumoren førte til ophobning af 2-3 liter væske i brysthulen, hvilket resulterede i et kraftig tryk på lungerne og dermed kollaps, så dyret blev kvalt.
/MR

Et tysk ulv blev i oktober 2012 observeret i Hanstholm-reservatet i Thy. Senere i november blev ulven fundet død. Ulven er den første registrerede vilde ulv i Danmark siden 1813. Arkivfoto: NaturGrafik / Jens Nielsen, Wikipedia.

Kilder: Jyllandsposten, DTU veterinærinstituttet, Naturstyrelsen.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE