Rødhalsen synger i vintermørket

Rødhalsen trodser vintermørket – og synger. Selv i juledagene, årets mørkeste tid, kan man høre rødhalsens lidt melankolske sang.

Rødhalsen er en af ​​de eneste danske fugle, der kan høres synge det meste af året. Selv når efterårsmørket og vinteren rammer landet og kulden trænger sig på, høres rødhalsens lidt melankolske stemme.
Fuglens vedholdende sang skyldes at den er territoriehævdende – også om vinteren! Og med sin sang fortæller den andre rødhalse at pladsen er optaget.

En del af vores rødhalse overvintrer herhjemme, men nogle trækker syd på til Sydvesteuropa – og endda til Nordafrika. Foto: Niels Lisborg.

Bystøj skubber by-rødhalsens sang til aften- og nattetimer.

Mange af vores rødhalse overvintrer herhjemme, men nogle trækker syd på til Sydvesteuropa – og endda til Nordafrika. Det betyder at haven for en stund er ledig for en af de nordiske trækgæster, der hvert år søger til Danmark. De fleste af os opdager næppe at det ikke er “vores egen” rødhals, der har overtaget haven, men glæder os over den kække og smukke fugl, der også gerne kommer til foderbrættet.

Rødhalsen findes udbredt både i byerne og på landet. For nylig har forskere fra Southampton University i England, undersøgt byens rødhalses forhold til trafikstøj, gadelamper og andet kunstigt lys. Undersøgelsen, der netop er præsenteret på det årlige British Ecological Society, viser at de stærkeste og mest dominerende rødhalse-hanner besætter de territorier i byens parker, der ligger længst fra kunstigt natbelysning og vejstøj. De svagere hanner må tage til takke med natbelyste territorier med højt støjniveau. Disse rødhalse har tendens til at “gemme” deres sang til aften- og nattetimerne, hvor bystøjen er mindre overdøvende.

Hør rødhalsen her

Angriber sit eget spejlbillede
Hannerne passer generelt meget godt på deres territorium – og er kendt for at angribe deres eget spejlbillede i vindueskarmen for at jage den ubudne indtrænger væk. Det kan resultere i at fuglen vedvarende kan flyve op og banke mod ruden til forundring – og til tider irritation for husets beboere.

/NL

Kilder: Discowerwildlife.com, Lydoptagelser: Volker Arnold/Xeno-canto.org.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE