På test-travetur i bambus-tekstiler

Vidste du at bambus faktisk er en type græs? Det har jeg aldrig selv tænkt over. Vi er på vandretur, hvor kroppen inderst mod huden er klædt i bambus-tekstiler.

Det har været et par rigtig hyggelige dage og selvom weekenden går på held nyder vi tiden og roen her langt ude i en fjern klitplantage inden hverdagen rammer igen i morgen. “Vi” er i dette tilfælde min mand og jeg og vores to drenge. Vi har snøret vandrestøvlerne på og faktisk bogstaveligt vandret foråret i møde. De sidste par dage har vi været på “sommerhusferie”, men det milde vejr har også givet mulighed for at teste vores hængekøjer. Hængekøjen er dog ikke det eneste vi har afprøvet de seneste dage. Vores fødder er pakket blødt ind i tynde bambusstrømper for at mærke hvordan bambusstrømper virker under de tykkere uldsokker.

Bambusstrømper i vandrestøvlen?

Det gik rigtig fint med at bruge de bløde bambus-strømper som “innerliner” under en tykkere uldsok, selvom de næppe er tiltænkt dette formål. Strømperne har vi modtaget fra Copenhagen Bamboo.

Da min mand for mange år siden var i militæret vandrede han altid med en tynd indersok under en tyk uldsok. Formålet er at nedsætte friktionen mellem huden og vandrestøvlen og dermed reducere risikoen for vabler. Vi har fået tilsendt nogle bambusstrømper fra Copenhagen Bamboo. De er super bløde og behagelige til hverdagsbrug i et par sko, men de fungerer faktisk også ret fint som innerliner i vandrestøvlerne. Der er umiddelbart ingen søm eller syninger, der virker generende. Desuden fungerer de også svedtransporterende. Bambus-tekstil er tilmed kendt for sine anti-bakterielle egenskaber, der reducerer risikoen for sure sokker.

Jeg bruger selv bambusstrømper på lettere ture direkte i vandreskoene. Det funger fint. På længere ture med oppakning foretrækker jeg tykkere vandresokker. Til hverdagsbrug er bambusstrømper super behagelige. Bambusstrømperne fra Copenhagen Bamboo fås i mange farver – endda i farvematch til mine vandresko 😉

Jeg bruger selv bambusstrømper dagligt – også gerne i mine vandresko. Jeg synes måske at holdbarheden er mindre end mine klassiske strømper, men måske skyldes det blot at jeg bruger dem mere? De bliver i hvert fald brugt til hælen stikker ud 😉.

Fri for skadelig kemi

Det er ikke helt nyt for os at afprøve bambus-strømper, hvilket også fremgår af tidligere artikler i magasinet, men det er ikke svært at lade sig friste af strømperne fra Copenhagen Bamboo, der bl.a. fås i farvekombinationer vi ikke har haft tidligere. Strømperne er desuden OEKO-TEX certificeret, hvilket vi finder væsentligt da det er en garanti for at produktet ikke indeholder skadelig kemi.

T-shirt lavet af bambus-fibre.

Under et hvil (og frokostpause) i skoven slår vi hurtigt hængekøjerne op som bænk. Vi har fået varmen og da vejret tilmed er mildt, smider min mand skaljakken og fleecen – og sidder blot i t-shirten, der også er fra Copenhagen Bamboo. Der var engang at jeg troede at bambus var noget man brugte som blomsterpinde eller noget som pandabjørne elsker at spise, men bambus-tekstiler har virkelig vundet indpas i de senere år.

Under et hvil bliver hængekøjen klikket op som bænk. Bambus-t-shirten fungerer godt som inderste lag på overkroppen og er meget let og behagelig at have på. T-shirten fås i flere farver, men vi faldt selvfølgelig for den skovgrønne.

Selvom også produktion af bambus-viskose kræver kemikalier ved forarbejdningen (noget der forhåbentligt bliver mere og mere miljøvenligt), så har bambus en lang række gode egenskaber i forhold til bomuld. Vandforbruget ved dyrkningen er minimal. Der er desuden ikke behov for pesticider eller gødning. Ligesom strømperne er t-shirten OEKO-TEX-certificeret og dermed en sikkerhed for at tøjet ikke er skadeligt for vores sundhed og er mindre belastende for miljøet. Herhjemme er det Teknologisk Institut, der er den danske repræsentant for OEKO-TEX®.

T-shirten fra Copenhagen Bamboo er også OEKO-TEX-certificeret og dermed garanteret fri for skadelige kemikalier. Den er sammensat af 70% bambus-viskose, 25% økologisk bomuld og 5% elastan.

Behageligt at bære inderst på kroppen

Bambus-t-shirten virker let og meget blød og det er svært at finde noget kritisk om produktet. Pasformen er god – også efter vask. Igen er de svedtransporterende egenskaber og den gode absorberingsevne med til at give en behagelig følelse og lader kroppen komme af med varmen. Var det isnende koldt havde jeg nok valgt merino-uld, men i dag med forår i luften er bambus et fint valg. Bambus-t-shirtens naturlige antibakterielle egenskaber mindsker svedlugten, hvilket er et plus på en varm dag – og også med en tanke til de samme egenskaber hos bambusstrømperne nede i vandrestøvlerne.

Behov for bæredygtighed i tekstilindustrien

Efter en hvil i skovlysningen pakker vi grejet sammen og vandrer videre. Det er tid at vandre hjemad. Der er ingen tvivl om at tekstiler i bambus har en stor fremtid. Der er et behov for at vi tænker miljø og bæredygtighed ind i tekstil-industrien og her er bambus et godt skridt på vejen. Alle produkterne fra Copenhagen Bamboo er certificerede, hvilket efter min mening er et godt valg og udgangspunkt. Det kan du læse mere om her: Copenhagen Bamboo – ansvarlighed.

Bambus vokser primært i Asien, men der foregår også en stigende bambusproduktion i Afrika, hvor håbet er, at den hurtigt voksende, nøjsomme plante kan blive en kilde til øget beskæftigelse og større velstand. Vidste du, at den hurtigst voksende bambus kan vokse 120 cm på et døgn og at bambus faktisk er en type græs?

Kilder: Teknologisk Institut, bambus-tekstil.dk.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder