Danmarks største svamp?

Hvilken svamp er den største i Danmark?, spørger en læser.

Verdens største, levende organisme er faktisk en honningsvamp (Armillaria ostoyae) med en udbredelse på næsten 10 km2. Den er fundet i Oregon, USA og menes at være ca. 2400 år gammel. Som de fleste svampe er hovedparten af svampen under jorden. Det er kun svampens overjordiske frugtlegemer vi ser. Når der spørges til Danmarks største svamp tænkes der nok netop, hvilken svamp, der har det største frugtlegeme.

På NaturGuide.dk har vi modtaget mange bud på rekordstore svampe – primært kæmpe Karl Johan-rørhatte, men vores hjemlige svovlporesvamp (Laetiporus sulphureus) må nok siges at tage vinderprisen for største, samlede frugtlegeme.
Svovlporesvampen kan få et samlet frugtlegeme på omkring en meter. Fra Hampshire, England kendes et eksemplar, der vejede over 45 kg.
Nedenstående billede er taget i Danmark af et stort eksemplar voksende på eg.

Svovlporesvamp
Svovlporesvampens fruglegeme kan blive omkring 1 meter høj. Her på en dansk eg.

Svovlporesvamp er i øvrigt en af de få poresvampe, der kan spises. Primært de unge eksemplarer. I England og Nordamerika kaldes svampen også for “chicken-of-the-woods” – skovens kylling, da smagen godt kan minde om kylling når svampen er tilberedt f.eks. vendt i mel, æg og rasp.
Svovlporesvamp ses gerne på eg, men også andre løvtræer.

Det er primært unge eksemplarer, der er populære som “skovens-kylling”.

Husk altid en god svampebog, når du er på jagt efter svampe. Nogle mennesker reagerer forskelligt på svampe, så generelt er det en god ide at spise små portioner af nye spisesvampe.

Kilde: scientificamerican.com, en.wikipedia.org.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE