Måske håb for Yggdrasil – asketræet.

Asketræ
Måske håb for danske asketræer? Foto: Jean-Pol Grandmont, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Ask (Fraxinus excelsior) er vidt udbredt i Danmark, hvor den har en tusindeårig lang historie, men i de senere år har en sygdom kendt som “asketoptørre”, angrebet de fleste asketræer herhjemme. Nu er der måske alligevel håb for asketræet i Danmark. En bevoksning i Randers har nemlig vist sig særlig modstandsdygtig mod sygdommen.

I nordisk mytologi er Yggdrasil (også kendt som livets træ) et vældigt asketræ, men i de senere år har askens fremtid i Danmarks skove været usikker.

Asketoptørre også kaldet askesyge, er en plantesygdom, som angriber og dræber asketræer. Sygdommen spredes meget hastigt, og der kendes ikke nogen virksom kur mod den. Sygdommen skyldes efter alt at dømme en svampeinfektion, som angriber asketræer. Sygdommen kan spores tilbage til 1996, hvor tilbagegangen af ask har været et udbredt problem for skovsundheden i Polen og Litauen. I Litauen er over 30.000 ha skov påvirket. I visse områder er omkring 1/3 af aske-bevoksningerne døde, mens kun 2% af de litauiske asketræer er sygdomsfrie.

Håbet kommer fra en bevoksning i Randers.
Nu er der dog måske alligevel håb for de danske asketræer. Det oplyser Naturstyrelsen. En frøplantage i Randers har vist sig, som den første i Danmark, at have særlige evner til at modstå sygdommen. Det betyder, at frø fra disse træer kan være med til at opbygge nye askeskove herhjemme.

Askeskove er rige på dyr- og planter.
Ask vokser gerne på fugtig bund i skov og krat og dens blade tillader masser af sollys at slippe igennem. Derfor vokser der gerne en mængde forskellige vækster under en højskov af asketræer. Faktisk er askemoser en af de skovtyper med højest biodiversitet i Danmark.
/MR

Kilde: Naturstyrelsen, Wikipedia.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...