Lossen retur til Storbritannien!

Lignende artikler

Lossen er måske på vej tilbage til England.
Lossen er måske på vej tilbage til England.

Efter at have været udryddet fra de britiske øer i 1300 år er den europæiske los måske på vej tilbage. Det er organisationen Lynx UK Trust som arbejder på at genindføre den gådefulde, flotte kat. Organisationen håber, at projektet allerede kommer på plads med diverse tilladelser samt offentlighedens bifaldelse her i 2015 så de første katte kan sættes ud senere i år.

I første omgang er der tale om 12-18 dyr fordelt på tre private landområder i Norfolk, Cumbria og Aberdeenshire. Alle tre steder har optimale forhold for lossen med masser af skov og vildt.

Lossen ventes at kunne bidrage til at reducere en for stor hjortebestand.
Lossen ventes at kunne bidrage til at reducere en for stor hjortebestand.

Der er både tilhængere og modstandere af projektet. Tilhængerne tæller blandt andet gruppen Deer Initiative. Deres arbejde er at kontrollere den store bestand af hjortevildt. På de britiske øer er der over en million vilde hjorte. Bestanden er så stor, at den laver problemer for blandt andet fuglelivet som bygger rede på jorden samt overgræsser flere områder. De hilser rovkatten velkommen, da de derved kan bidrage til at løse problemet med den store bestand af hjorte som ellers ikke har andre naturlige fjender i den britiske natur.

Landbruget imod.
Hos modstanderne møder man blandt andet landmænd som frygter, at lossen ikke kun holder sig til vildt, men også vil få smag for deres får andre husdyr. De tre landområder som lossene skal udsættes i er nemlig ikke hegnet ind.

Lossen er ikke farlig for mennesker.
Mennesker har dog ikke noget at frygte, da man aldrig har registreret angreb fra los på mennesker. Lossen er også meget sky af natur og de optællinger man har i blandt andet Norge og Sverige mener man er i underkanten, da lossen er meget svær at komme tæt på.

I Danmark har lossen ikke været en naturlig del af naturen i omkring 5000 år.

[quote_box_center]

Fakta om Europæisk los (lynx lynx):

Europas største kat.
Skulderhøjde og kropslængde på 50-70 cm og 10-25 cm hale.
Bagbenene længere end forbenene.
Vejer normalt 13-26 kg hvor hannen er størst. Kan dog veje op til 37 kg.
Rødbrun sommerpels med mørke pletter, gråhvid om vinteren dog tilpasset hvor den lever. Hvid bug.
Relativ store poter i sær hos bestande som lever i snerige områder.
Spidse øre med sort øredusk.
Har både et godt syn, hørelse samt lugtesans.
Drægtig i 70-74 dage og føder herefter 1-3 unger.

[/quote_box_center]

MR/
Kilde: Nordjyske, Wikipedia, danske-dyr.dk.

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close