Læs om ulvens historie i Danmark og lær ulvens spor at kende!
Da isen smeltede ved sidste istids ophør for ca. 13.000 år siden begyndte rensdyret at indvandre til det nuværende Danmark og efter rensdyret fulgte jægere – mennesket og ulven.
Bekæmpes med alle midler.
Ulven var ikke til fare for mennesket, men op igennem historien har den været en konkurrent til mennesket som jæger. Nu som dengang. Da mange af ulvens naturlige byttedyr forsvandt og mennesket bredte sig skabte det i stigende grad konflikter mellem ulven og mennesket. Ulvene tog ikke sjældent menneskets husdyr f.eks. får på hederne – og ulven blev hurtigt forhadt og jaget med alle midler. Gennem tiden udstedte forskellige danske konger ligefrem befalinger, der påbød at ulven skulle bekæmpes. I det gamle danske bind om Pattedyrenes Liv fra 1873 beskrives hvorledes ulven bekæmpes og hvorledes man bedst laver ulvefælder. “…for at udrydde Ulvene betjener man sig af allehaande Midler: Kugler og Krudt, Gift, Ulvesaxe, Faldgruber o.s.v. De fleste Ulve bliver dog dræbt ved Gift, idet man flaaer et dødt faar og strøer Strychnin paa Kjødet…”
Den sidste danske ulv.
Det sidste danske ulvepar blev dræbt i Bistrup Skov ved Randers i 1772 og i Slesvig blev den sidste ulveflok på tolv ulve udryddet i 1778. Dermed var Danmark ulvefrit. 35 år senere dukkede der dog en enlig ulv op ved Skive i Midtjylland. En juni-nat forgreb den sultne ulv sig på et føl ved Estvadgaard nær Skive. Det blev skæbnesvangert for Danmarks sidste ulv! Skytten fra Estvadgaard lagde sig på lur ved det døde føl og ulven blev skudt da den vendte tilbage til sit bytte.
Ulvebestand tæt på Danmark.
Ulven har i de senere år bevæget sig fra Østeuropa til Tyskland, hvor ulven ellers har været udryddet siden begyndelsen af det 20. århundrede.
I 1992 opdagede man en lille flok på fem voksne ulve i den tyske delstat Brandenburg – ikke så langt fra Berlin. Ulvene var udløbere fra en større ulveflok fra marskområdet langs floden Oder i Nordvestpolen. Det var de første ulve i Tyskland siden 1848, da den sidste blev skudt. Ulvene skabte forståeligt nok en del opmærksomhed, men myndighederne gik i gang med at udarbejde en forvaltningsplan for indvandrerne med udgangspunkt i , at ulve og mennesker skal kunne leve i fredelig sameksistens.
Siden har de tyske ulve bredt sig. I følge professor Josef Reichholf fra universitetet i München er det kun et spørgsmål om tid før ulvene har spredt sig over hele det nordlige Tyskland i deres vandring mod vest. “Det nordlige Tyskland er et perfekt levested for ulven. Bortset fra to store byer Berlin og Hamborg er området relativt tyndt befolket og rummer store områder med søer og skove.” (expatica.com)
I dag findes der en ulvebestand i Nordtyskland ved Luneburger Heide og ulvene er således ganske tæt på den danske grænse når man tager i betragtning at en ulv kan tilbagelægge 100 km på et døgn. I 2007 blev en trafikdræbt ulv fundet kun 150 km syd for den dansk-tyske grænse.
Ulven tilbage i Danmark? Har vi plads til den?
I december 2009 blev der meldt om observation af et ulvelignende dyr ved Maugstrup i Sønderjylland og 14. og 15. februar 2010 rapporteres to uafhængige observationer om en enlig ulv ved Stursbøl Plantage ved Jels.
Selvom om observationerne ikke er blevet bekræftet af myndighederne var der muligvis tale om den første ulv på dansk grund i næsten 200 år!
Spørgsmålet er om der er plads til ulven i Danmark? Selvom Danmark i dag er ganske vildt-rigt med en voksende bestand af rådyr, hvor danske jægere som hobby årligt skyder ca. 120.000 rådyr – en stigning på ca. 100.000 rådyr i forhold til 1940'erne, vil ulven unægtelig skabe konflikter når den også vil sidde med ved vildtbordet, ligesom det også må forventes at ulven af og til vil søge det lette bytte i form af påskelammet på marken.
Ulven vil formentlig kunne trives og finde føde i de store midt- og vestjyske plantager eller i de flere tusinde hektar store militære skydeområder, der almindeligvis er lukket for offentligheden.
Et er sikkert! Ulven er på vej! Er du klar til at give plads til den når den kommer?
Vidste du?
- At der ikke eksisterer ét eneste dokumenteret bevis for, at ulve har dræbt et menneske i Europa siden Middelalderen.
- At ulve ofte tilbagelægger op imod 50 kilometer under en jagt og de jager fortrinsvis om natten.
- At ulvens parringstid er i marts og ulvepar kan holde sammen i årevis.
- At ulvens berømte tuden især høres i oktober-december.
PB
Kilder: Skov- og Naturstyrelsen, Søren Olsen/Ingeniøren, expatica.com, Ulveskoven.dk, Der Spiegel Online. Pattedyrenes Liv, Philipsens Forlag 1873.