Hvorfor hedder det en “guldsmed”?

Guldsmedene kan være meget smukke – og kaldes af og til “for flyvende juveler” Her en efterårs-mosaik-guldsmed. Foto: Rudmer Zwerver/Dreamstime.com.

Vi får af og til spørgsmål om hvorfor nogle danske arter har fået de navne som de nu engang har? En læser har undret sig over hvorfor vi kalder guldsmede for guldsmede?

Guldsmede kaldes også af og til for “flyvende juveler” – og det er nok heraf at vi skal finde oprindelsen til det særprægede danske navn for insektordenen Odonata. Mange af de voksne, flyvende insekter har metallisk skinnende farver – også i guld-nuancer. Mange arter er særdeles smukke – som et smykke. Det er nok i denne sammenhæng at det nuværende danske navn har fået sit udspring.
Ældre danske navne for guldsmede er knap så flatterende, hvor insektet tidligere er blevet kaldt “fandens ridehest” og “øjenstikker”, hvilket den stadig hedder på norsk selvom guldsmeden hverken stikker eller bider. På svensk kaldes den “trollslända” og på engelsk “dragonfly”.

Guldsmedene (Odonata) har været på vores planet længe, længe før mennesket og optræder helt tilbage i Trias-perioden for 200 millioner år siden. Helt tilbage i Karbon-perioden for 300 millioner år siden fandtes der guldsmedelignende insekter, hvilket er længe før de tidligste dinosaurer.

Fantastiske flyveevner og godt syn

Guldsmedene har et godt syn – måske det bedste i insektverdenen. Guldsmede har facetøjne (øjne dannet af flere enkeltøjne), hvor der hos nogle arter kan være op mod 30.000 facetter i hvert øje.

Guldsmede er rovlevende insekter med eminente flyveevner og et godt syn med et synsfelt på næsten 360 grader. Guldsmede kan således fange bytte, f.eks. fluer, i luften. Guldsmedens larver lever som rovdyr i vandhuller og søer. Larvetiden og livet under vand kan vare adskillige år – og kulminerer når larven kravler op over vandoverfladen på siv eller lignende og bryder ud af sin larvehud og bliver til et flyvende insekt. Den voksne guldsmed lever kort – nogle arter kun få uger.

Kilder: naturbasen.dk, denstoredanske.lex.dk. De danske guldsmede/Ole Fogh Nielsen. Frontfoto: NaturGrafik.dk.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder