Stikker af fra sit eget skelet

Lignende artikler

En guldsmed forlader sit gamle nymfe-skelet og gør klar til et nyt liv i luften. Foto: L. B. Tettenborn, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Nogle dyr har et ydre skelet, et såkaldt exoskelet, som de kan vokse ud af – og efterlade. Det kendes især hos insekterne.

Når guldsmedenymfen efter et flere år langt liv under vandet skal forvandle sig til sit livs højdepunkt, et flyvende insekt, forlader nymfen vandet og kravler op på noget vegetation, der gerne rager op over vandet. Her sker der det mest utrolige! Dyrets ydre skelet krakelerer og ud kommer en stor prægtig guldsmed – klar til at indtage luftrummet.
Tilbage sidder den gamle guldsmedenymfes skelet som en hul skal og et monument over dyrets fortid i dybet.
Dyrets ydre skelet kaldes et exo-skelet. Et eksoskelet er det ydre skelet, der understøtter og beskytter et dyrs krop i modsætning til det indre skelet (endoskelet) som hos mennesket og pattedyr.

Et efterladt ydre skelet fra en majflue, der hører til døgnfluerne. Foto: Hectonichus, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Eksempler på dyr med exoskeletter indbefatter insekter såsom græshopper og kakerlakker og krebsdyr såsom krabber og hummer. Nogle dyr, som skildpadden, har både et endoskelet og et exoskelet.

Kilder: backyardnature.net, Wikipedia.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,112FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close