Guldsmede, sølvblink og kobbernymfer

Vi er taget til søen – hele familien – det vil sige os alle fire, på en rigtig fin septemberdag. Makrelskyer på himlen varsler dog at det gode vejr næppe varer ved, men endnu er her sommerligt og guldsmedene flyver behændigt rundt mellem sivene. Planen er at trække lidt D-vitaminer ud af den tidlige efterårssol og se om fiskene bider i dag i det stille vand.

En blodrød hedelibel soler sig i septembers efterårssol.

Af Marianne Riis. Artiklen er sponsoreret.

Jeg må nok erkende, at jeg er mere fascineret af guldsmedene – de flyvende juveler, end søens gedder, aborrer og skaller. De er her, guldsmedene, i mange nuancer. En rød hedelibel har slået sig ned på rygsækken, der ligger i græsset, men forsvinder hastigt igen, da min yngste på 5 år kommer til med en lidt rigelig lang og ustyrlig fiskestang, der synes lidt ude af kontrol.
Ude over søen flyver en af de helt store guldsmede i prægtige grønne og blå farver – formentlig en blå mosaik-guldsmed, der er en af vores største guldsmede. Det er ret fascinerende at tænke på at disse flyvende rovinsekter har eksisteret på jorden længe, længe før de tidligste mennesker rejste sig på benene. Guldsmedene fandtes allerede helt tilbage i kultiden for 300 millioner år siden. Længe før dinosaurernes storhedstid.

Drengene har en startpakke fra Juniorgrej.dk med lidt diverse grej til søen og åen.

Et sølvblink skal lokke søens rovfisk

Drengene er ved at klargøre fiskestængerne. Der er lidt kludder med det ene hjul, der kræver assistance. Fiskeudstyret er beskedent, men begge drenge har fået en startpakke fra Juniorgrej.dk med et mindre udvalg af forskellige krogstørrelser, et blink, en spinner, et par flydeproppe og nogle små blylod, der kan trække linen ned. Altsammen fra svenske Abu Garcia. Alt i alt et fint starter sæt. Æsken har tre store rum og 12 små rum, så der er plads til efterhånden at supplere med lidt ekstra grej.
Drengene har valgt det sølvglinsende blink i håbet om at friste en gedde. Blinket glimter i solen som et spejl inden det kastes ud i det mørke vand ude på søen. Herefter spinnes blinket roligt ind til bredden med en sænket fiskestang pegende mod vandspejlet. Seancen gentages igen og igen.

Det glimter af sølv i solen – blinket, der skal lokke gedden til at bide.

En smuk, metalgrøn vandnymfe sætter sig til rette i det høje græs ved siden af mig. Det er en kobbervandnymfe. I modsætning til guldsmedene folder vandnymferne vinger over ryggen, hvor guldsmedene har permanent udslåede vinger som på en flyvemaskine. Ligesom guldsmedene så findes vandnymferne i mange, smukke farvevariationer – fra rød til lysende blå – og grøn som denne kobbervandnymfe.

En kobbervandnymfe i fine, grønne farver. Her en hun. Foto: Charles J Sharp, Sharp Photography, CC BY-SA 4.0.

Fiskeri med orm og prop

Drengene har ikke haft held og skifter taktik. Nu skiftes til den klassiske orm og prop. Blinket fangede for mange vandplanter på sin vej gennem vandet. Fiskeri med prop er mere passivt, men også hyggeligt for så er der tid til at sidde og betragte omgivelserne. Min mand hjælper begge drenge med at sætte et par medbragte regnorme fra haven på krogen. En krank skæbne at være regnorm, hvad enten den bliver hevet over af en solsort eller sat på en krog. Jeg sætter min lid til en norsk undersøgelse ledet af professor Wenche Farstad, der for nogle år siden fradømte ormens evne til at føle smerte.
Optøede rejer er et alternativ til orm og fungerer faktisk fint til aborrer. Tilsvarende er en lille sammentrykt klump franskbrød fin til åens og søens skaller.

Den klassiske prop med krog og madding virker godt. Fiskene bider lystigt!

Det varer ikke længe før der er gevinst. “Se, mor! Der er bid!” Den rød-hvide prop trækkes ned i vandet i små ryk som om at fisken smager forsigtigt på maddingen, men så er den der! Proppen rykkes helt ned! Det er en sølvglinsende skalle med smukke orange finner, der har ladet sig friste. Fisken bliver behændigt bjerget ind på land. Med en klud om fisken i den ene hånd og en smal fladtang i den anden, tager min mand forsigtigt krogen ud af munden på den gispende skalle, hvorefter den ryger ned i spanden med vand, så drengene henrykte kan betragte fangsten.
Det varer ikke længe før der er bid igen – og snart har skallen selskab af endnu en skalle og en stribet aborre.

Skallen er en smuk fisk, men ikke særligt skattet som spisefisk. Her fanget på orm.

Jeg har medbragt lagkage i turtasken, hvad der måske ikke synes muligt, men der var rester til overs fra gårsdagens familiefest, og et godt stykke blev pakket i en skål med låg. Selvom kagen til dels har mistet sin oprindelige form og struktur gør den lykke her på kanten af søen med kaffe og juicebrikker.

Makrelskyerne er blevet tættere på himlen. Der kommer nok regn i morgen. Vi pakker grejet i tasken. Fiskene i spanden genvinder deres frihed og bliver sat ud igen. Det er tid at vende hjemad. Guldsmedene og vandnymferne får nu søen for sig selv. En god dag kommer aldrig skidt tilbage…

Startpakken fra Juniorgrej.dk koster i skrivende stund 150 kr.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer og henvisning og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE