Guldsmede (Anisoptera)

Guldsmede – vingesus fra fortiden

Han af arten Blå libel (Libellula depressa). Foto: Niels Lisborg.

Der har været guldsmede på vores planet længe før der kom mennesker. Guldsmedene fandtes allerede helt tilbage i kultiden for 300 millioner år siden. Længe før dinosaurernes storhedstid.
I modsætning til dinosauerne har guldsmede overlevet og der findes i dag ca. 6000 arter af vandnymfer og guldsmede.
Guldsmedene er rovinsekter med imponerende flyveegenskaber, der gør at de kan fange bytte i luften. Ofte ses de svirre i luften på samme sted – som en helikopter, for pludselig at dreje af og forsvinde i hast.

Gamle forsteninger afslører, at guldsmedene levede for millioner af år siden og at de lignede meget de nulevende guldsmede.
Gamle forsteninger afslører, at guldsmedene levede for millioner af år siden og at de lignede meget de nulevende guldsmede. Fotos: Hugues Crepin og Sabine Jensen.

Guldsmeden hverken stikker eller bider!

Guldsmede kan virke nærgående når de kommer flyvende tæt forbi. NaturGuide.dk har flere gange fået spørgsmål om, hvorvidt guldsmede kan stikke eller bide. Her er der ingen fare for os mennesker. Selvom guldsmeden er et rovinsekt med bidende munddele er guldsmede helt uskadelige og bider ikke mennesker.
Tilbage i en fjern fortid i Kultiden for 300 mio. år siden, ville mødet med kæmpeguldsmeden nok alligevel give en vis betænkelighed. Her kunne man møde verdens største kendte insekt; kæmpe-guldsmeden Meganeura monyi. Dette monster af et insekt havde et vingefang på ikke mindre end 70 cm!

En guldsmede-larve er kravlet op over vandet for at bryde ud af sin gamle larvehud – og blive til en smuk, flyvende guldsmed.
Guldsmede-forvandling
Efter at have levet en stor del af livet under vand kravler guldsmedens larve op ad en plantestængel for at påbegynde den fantastiske forvandling til et flyvende insekt. Insektet bryder ud af den gamle skal, der bliver efterladt som et tomt skelet. Til højre en hun af arten blå libel, der lige er brudt ud af den gamle larveskal.

Guldsmedens liv

Guldsmede-larve. Trods navnet ligner det ikke en larve. Larven er et seksbenet kravlende bunddyr, der lever som glubsk rovdyr. Nogle guldsmedelarver kan være flere år om at udvikle sig til flyvende insekt.

Vi kender guldsmeden som et smukt insekt, der med akrobatiske flyveopvisninger hører sommerlandet til. Størstedelens af guldsmedens liv leves dog på bunden af søen eller åen som et lille monsterlignende uhyre, der hører til blandt søens værste rovdyr.
Når guldsmedelarven kommer ud af ægget lever den 1-6 år under vandet før den store dag kravler op af vandet. Her bryder den sit uskønne ydre og forvandles til en smuk guldsmed. Men guldsmedens resterende liv er nu kun kort. I løbet af de næste få uger skal den finde en mage og parre sig og dermed sikre en ny generation før den dør.

Lille kærguldsmed (Leucorrhinia dubia) ved en hedesø.

Guldsmeden lægger sine æg nede under vandoverfladen. Man kan se, hvordan hun sidder på sivene helt nede i vandspejlet, så hun derved kan nå ned i vandet med sin lange bagkrop. Af og til ses hun svirre lavt nedover vandoverfladen, imens hun dypper bagkroppen ned i vandet. Nogle arter vælger en mere sikker metode i sikkerhed for fisk og edderkopper. De smider æggene fra luften ned i vandet. En ny generation er på vej og ringen er sluttet, sådan som det er foregået i mange millioner år.

Mosaikguldsmedene hører til vores største og smukkeste arter.
Mosaikguldsmedene hører til vores største og smukkeste arter.

Kend forskel på guldsmede og vandnymfer

Guldsmedenes (Anisoptera) fire vinger stikker vinkelret ud fra kroppen ligesom en flyvemaskine, hvilket gør dem lette at kende fra vandnymferne (Zygoptera), der folder vingerne sammen langs bagkroppen når vandnymfen sidder stille. Vandnymferne er desuden mindre og finere i kropsbygningen end guldsmedene. Vandnymfernes øjne er tydeligt adskilt i modsætning til guldsmedens.

Læs mere om vandnymfer.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder