Hvem er påskeharen?

Lignende artikler

PåskeharePåskeharens baggrund og oprindelse.
Hvorfor hedder det en påskehare og hvor kommer den fra? Helt tilbage til tiden hvor de hedenske forårsfester havde deres højtid og inden indførslen af kristendommen fandt sted, opfattede man kaniner og harer som frugtbarhedssymboler. Men det var først i slutningen af 1600-tallet, at påskeharen dukkede op og det var i Tyskland. Tyske udvandrere tog så i midten af 1800-tallet påskeharen med sig til USA, hvor den blev og stadigvæk er en stor succes.

I Skandinavien mente man i mange år, at både kaniner og harer var skadedyr som ødelagde afgrøderne, så her skulle der gå en del år inden at fænomenet påskehare vandt indpas. Først omkring 1900-tallet fik påskeharen fodfæste her i landet dog primært i Sønderjylland.

Harekilling
Det er ret almindeligt at haren har killinger allerede omkring påske. Nogle gange tidligere.

Lægger chokoladeæg.
Med tiden har påskeharen udviklet sig til også at lægge æg til de fleste børns store fornøjelse. De fleste af de æg som påskeharer lægger, er chokoladeæg som gemmes rundt om i haverne. Børnene skal så finde æggene påskemorgen. Hvem der præcis fandt på, at påskeharer skulle lægge æg, hvilket jo er en ret speciel egenskab for et pattedyr, vides ikke med sikkerhed, men det menes at stamme fra en gammel tysk tradition.

hare_have_2
I Australien er påskeharen blevet skiftet ud med en påske-punggrævling.

Påskepunggrævling.
Mange steder i verden er påskeharen i dag en naturlig del af påsken. Den er dog ikke lige populær alle steder. Eksempelvis i Australien som kæmper mod høje bestande af harer og kaniner. Faktisk er dyrene så stort et problem for landet, at de er en trussel mod økosystemet. Det har fået myndighederne til at skifte påskeharen ud med en påske punggrævling i håb om at folk fremover vil se på harer og kaniner som skadedyr og ikke som søde nuttede dyr.

Du kan læse mere om haren her: Haren
MR/

Kilde: Illustreret Videnskab, Wikipedia

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,115FansLike
2,504FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close