Farlig harepest på Bornholm

Lignende artikler

harepestEn død, bornholmsk hare blev i julen konstateret smittet med harepest, som kan være farlig for mennesker.

En bornholmsk hare blev i julen konstateret smittet med harepest. Det skriver Bornholms Tidende.
Der er tidligere registreret harepest på Bornholm og derfor er det nærliggende at undersøge dødfundne harer, hvor dødsårsagen er uklar.
Det er DTU Veterinærinstituttet, der har undersøgt haren og fundet smitten. “Det er bestemt en bakterie, man skal have respekt for,” siger dyrlæge ved Veterinærinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet Mariann Chriél til Bornholms Tidende.
Sygdommen, der også kan overføres til mennesker, skyldes en bakterie Francisella tularensis. Sygdommen er smitsom og kan ubehandlet være dødelig for mennesker. Der er eksempler på at harepest er blevet overført til mennesker fra skovflåter, der tidligere har suget blod på inficerede harer.
Sygdommens dødelighed er størst hos hos harer og andre gnavere. Andre dyregrupper, herunder svin, katte og fugle kan også rammes af sygdommen.

Veterinærinstituttet anbefaler at ikke mindst jægere er opmærksomme da også levende og tilsyneladende raske harer kan være bærere af harepest.

Danmark som helhed betragtes ikke som risikoområde for harepest. Sygdommen er mere udbredt i Sverige og Norge end herhjemme.
/JN

Kilder: Bornholms Tidende, Bornholm.nu.

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close