Farlig harepest på Bornholm

harepestEn død, bornholmsk hare blev i julen konstateret smittet med harepest, som kan være farlig for mennesker.

En bornholmsk hare blev i julen konstateret smittet med harepest. Det skriver Bornholms Tidende.
Der er tidligere registreret harepest på Bornholm og derfor er det nærliggende at undersøge dødfundne harer, hvor dødsårsagen er uklar.
Det er DTU Veterinærinstituttet, der har undersøgt haren og fundet smitten. “Det er bestemt en bakterie, man skal have respekt for,” siger dyrlæge ved Veterinærinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet Mariann Chriél til Bornholms Tidende.
Sygdommen, der også kan overføres til mennesker, skyldes en bakterie Francisella tularensis. Sygdommen er smitsom og kan ubehandlet være dødelig for mennesker. Der er eksempler på at harepest er blevet overført til mennesker fra skovflåter, der tidligere har suget blod på inficerede harer.
Sygdommens dødelighed er størst hos hos harer og andre gnavere. Andre dyregrupper, herunder svin, katte og fugle kan også rammes af sygdommen.

Veterinærinstituttet anbefaler at ikke mindst jægere er opmærksomme da også levende og tilsyneladende raske harer kan være bærere af harepest.

Danmark som helhed betragtes ikke som risikoområde for harepest. Sygdommen er mere udbredt i Sverige og Norge end herhjemme.
/JN

Kilder: Bornholms Tidende, Bornholm.nu.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE