Af Marianne Riis, VisitNature.
Jeg sad forleden dag og så en udsendelse om Amazonas og det drama der udspiller sig i regnskoven. Under udsendelsen tænkte jeg tilbage på, da jeg var med VisitNature i Sydamerika og netop oplevede en del af det fantastiske dyreliv de viste. Det var en stor oplevelse men jeg kom også til at tænke på, at man ikke behøver, tage så langt væk for at få spænding og dramatik. Den danske natur og ikke mindst de danske skove rummer deres helt egen dramatik.
Kobberguldbassen lader sit afkom vokse op blandt glubske skovmyrer
Et af stederne er hos nogle meget små væsener, nemlig skovmyrerne. Det er ikke så meget myrerne som står for dramatikken, men en gæst som benytter sig af samme taktik som gøgen, der lægger æg i andre fugles reder. Gæsten hedder en kobberguldbasse eller nærmere bestemt dens larve.
Kobberguldbassen (Potosia cuprea) ynder at lægge sin larve i de røde skovmyrers tuer. Myrerne gør ikke larven noget, da de til forveksling tror, at det er en af deres egne til trods for størrelsesforskellen. Her kan larven så stille og rolig vokse sig stor og stærk, dog går det galt nogle gange – både for myrerne og kobberguldbasselarven, da både ræve og grævlinger anser de fede guldbasse-larver som en delikatesse. Det resulterer ofte i ødelagte myretuer samt enden på lavernes smarte skjul.
En dygtig flyver
Kobberguldbassen er en torbist, og en af de bedste flyvere blandt biller. Den er kobber- eller olivenfarvet med hvide pletter på dækvingerne. Størrelsen på en voksen bille varierer fra 14-22 mm. Hvor larven primært lever i myretuer flyver den voksne guldbasse rundt fra blomst til blomst som den gnaver af, gerne på enge og i nærheden af nåleskov. Kobberguldbassen kommer frem allerede i maj, men ses oftest i juli og august.
Kilder: Små dyr i Skoven, GAD & NATUR
Danmarks Fauna 29 – biller IV – Torbister.