På kolde aftener – særligt i vinterhalvåret, er det herligt at lune hænderne på en dampende, varm og velsmagende drik.
Ved juletid kender vi særligt glögg, men der findes talrige, varme drikke der egner sig godt både til udelivet omkring et bål eller den hjemlige, danske hygge. En af dem er den varme romdrik grog, der efterhånden findes i talrige udgaver verden over.
Grog kan laves på flere måder, men her har vi brugt følgende enkle opskrift:
Lav en kop sort te uden at koppen fyldes helt op. Rør 1 tsk. rørsukker eller brun farin ud i koppen. Pres en halv lime eller citron i koppen. Tilsæt til sidst ca. 4 cl mørk (caribisk) rom.
Sidder man hjemme i stuen ved juletid kan man evt. tilføje en kanelstang og en skive appelsin som man bl.a. har for vane flere steder i England.
Groggen har sin oprindelse i den engelske flåde i begyndelsen af 1700-tallet. Den engelske viceadmiral og senere admiral Edward Vernon (1684–1757) fandt på at ordinere rom blandet med medbragt ferskvand.
Ren rom gjorde til tider søfolkene fulde og samtidig var der behov for at indtage ferskvand, der ofte var en mangelvare på havet. Det medbragte ferskvand havde begrænset holdbarhed og kunne blive alget og slimet. Ved at blande rom i vandet blev det bedre at drikke og søfolkene blev mindre fulde.
Senere blev der tilført limejuice eller citronsaft til groggen muligvis da c-vitaminer virkede mod skørbug. Der er dog ikke historisk belæg for at kreditere admiral Vernon for tilføjelsen af denne ingrediens. Grog er forblevet en tradition i den engelske flåde helt op i nyere tid.
Admiral Vernon blev også kaldt “Old Grog” fordi han efter sigende året rundt og i al slags vejr var iført den samme frakke, lavet af “grogram” (grosgrain) – en kombination af uld og silke. Det er samme tillægsnavn, der gav navn til drikken grog.
Annonce:
Toddy Punch – opskrift på grog og andre varme drikke. Køb hos Saxo. Hurtig levering.
I mange lande drikkes grog som varmt vand med mørk rum, limesaft, brun rørsukker eller farin. I lande som Frankrig og Belgien er det en vinterdrik, der laves over sort te til tider også tilført honning. Mørk rom går dog igen i alle kendte versioner.
Prøv selv – og send en tanke til søens folk i det gamle Vestindien.
Kilder: Wikipedia, thoughtco.com, chowhound.com.