Følg forvandlingen fra larve til sommerfugl

Klækning af sommerfugle: Det er relativt let at følge den fantastiske og forunderlige forvandling fra larve til voksen sommerfugl. Prøv selv!

Af naturvejleder Niels Lisborg

Sommerfugle har altid været vellidt for deres smukke ydre, men sommerfugle er også spændende insekter med en spændende biologi. De smager bl.a. med fødderne og nogle evner at trække flere tusinde kilometre. Andre tåler frost og kan overleve en dansk vinter, gemt blandt visne blade. Noget af det helt særlige ved sommerfugle er deres fuldstændige forvandling fra larve og puppe til en voksen, flyvende sommerfugl. 
Den naturoplevelse kan du (og dine børn) sagtens selv opleve. 

Se på sommerfuglelarver
Det er spændende at følge udviklingen og forvandlingen hos sommerfuglelarver – fra larve til puppe til en smuk, flyvende sommerfugl, der igen kan sættes ud i naturen.

Sådan gør du!

Hos dyrehandleren kan man billigt købe et mindre plastik-terrarium eller man kan bruge et gammelt akvarium til formålet. Når du har et egnet sted til larven, handler det om, at finde nogle egnede larver. Næsten alle sommerfuglelarver kan forvandle sig i et terrarium, men nogle arter er mere vanskelige og forpupper sig og overvintrer gerne i jord. Jeg anbefaler derfor, at bruge nogle nemme og i øvrigt meget flotte arter som Tidselsommerfugl, Nældens takvinge og Dagpåfugleøje.

Find larverne
Nældens takvinge og Dagpåfugleøje lægger begge deres æg på brændenælder. Det er derfor dér man skal kigge efter larverne. Ofte sidder larverne i store klumper. Begge arter er almindelige. Tag nogle stykker af de største larver, der er længst i deres udvikling.
Tidselssommerfuglens larve er også meget velegnet. Her skal du kigge og lede på tidsler.

Larve af sommerfuglen Dagpåfugleøje
Larven af Dagpåfugleøje (Inachis io). Lever gerne mange sammen på brændenælder. Meget almindelig.
Larve af tidselsommerfugl.
Tidselsommerfugl (Cynthia cardui) forpupper sig let i fangenskab. Den lever gerne på tidsler. Relativ almindelig – særligt i visse år.
sommerfuglelarve, Nældens takvinge
Nældens takvinge (Aglais urticae) lever på brændenælder og er meget almindelig. Den er udråbt som Danmarks nationalsommerfugl.

Husk frisk mad dagligt!

Hver art er tilknyttet specifikke planter, hvor larverne lever. Når en larve indsamles er det derfor vigtigt, at man har kendskab til de tilknyttede planter. Det nemme ved at følge Nældens takvinge og Dagpåfugleøje er, at de spiser blade af brændenælder og det er som oftest ikke er svært at finde nælder at fodre larverne med. Larverne bør have friske planter hver dag. Find også et par grene til terrariet som larverne kan fastgøre sig til når de skal forpuppe sig.

Hold terrariet rent
De gamle planter og ekskrementer fra larverne fjernes mindst en gang om ugen. Det er ganske forbavsende at se, hvordan de grønne nældeblade bliver fortærret og ender som små, sorte kugler i ret betydelige mængder.

Forvandlingen starter!

I løbet af en larves liv vokser den så at sige ud af sit gode skind. Den gamle ”overfrakke” revner simpelthen og larven bryder ud med ny hud i en større version. Den sidste gang en larve skifter hud er når den forpupper sig. Larven hænger med hovedet nedad med bagenden spundet fast med silketråde og begynder at krænge larvehuden af. Nedenunder kommer puppehuden frem. Først er den grøn og larveagtig, men i løbet af nogle timer bliver puppen stiv og fast. Imens den proces finder sted er larven sårbar. Pas på ikke at røre den når de øvrige larver skal fodres med friske planter.
Puppen hænger typisk 11-14 dage. Og så sker det! Som et lille mirakel revner puppehuden og en blød og krøllet sommerfugl kommer frem. I løbet af ca. 20 minutter sidder sommerfuglen med udfoldede vinger – klar til sin første flyvetur ud i det fri.

Forpubning, sommerfuglelarver
Når larven er klar til forpupningen hænger den sig fast med hovedet nedad. Langsomt begynder den at krænge larvehuden af og indenunder kommer larvens nye skal – puppen – til syne.
puppe, tidselsommerfugl
Tidselsommerfuglens puppe er et helt kunstværk udsmykket med guldfarvede torne. Ca. to uger senere bryder den nye sommerfugl frem ad puppen – en storslået forvandling! Til højre er den færdige sommerfugl ved at bryde ud af puppen.
Tidselsommerfugl
Den færdige tidselsommerfugl er helt ude af puppen og klar til sin første flyvetur. Det smukke insekt evner at flyve flere tusinde kilometre. Hver sommer dukker der tidselsommerfugle op, der har fløjet til Danmark fra Sydeuropa og Afrika.

Se flere billeder af danske sommerfuglelarver

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder