Kig efter svalehalen i sommerlandet
Svalehalen er en stor, smuk ikon-sommerfugl som mange måske kender fra ferier i Sydeuropa. I Danmark har den iøjnefaldende sommerfugl været erklæret mere eller mindre uddød i næsten 50 år (siden 1978), men alligevel kortvarigt dukket op hist og her i de senere år – uden at der kan tales om en egentlig bestand.
Igen i denne sommer (2024) er der meldinger om fund af svalehaler i det danske sommerland med fund både på Bornholm, Sjælland, Sønderjylland og endda helt i nord ved Skagen. Kig en ekstra gang efter den spektakulære sommerfugl – eller dens larve, når du er på tur i sommerlandet. Meld evt. fund ind på artsportalen Arter.dk, og hjælp med at skaffe et overblik over artens tilbagevenden i den danske natur.
Varme forårsdage kan nogle år sende tilflyvende svalehalerne ind over Danmark, der kan lægge æg på skærmplanterne Kær-Svovlrod, Angelik og Vild gulerod, hvor vi senere på sommeren får glæde af de nye, klækkede sommerfugle. Nogle observationer tyder dog i stigende grad på, at vi måske også kan have små, lokale ynglebestande.
I Danmark kan svalehalen, der har et vingefang på op til 9 cm, ikke forveksles med andre sommerfugle. Svalehalen har siden 2021 været fredet i Danmark.