Foråret banker på døren og en af de første planter er følfod. Med sin lyse intense gule farve er det svært ikke at komme i forårshumør.
Genialt indrettet.
Lige inden den springer ud ligner den en ildkugle, der er på vej ud i foråret. Ofte dukker den op midt/sidst i marts, men i milde vintre kan den melde sin ankomst allerede i februar. Når planten kan blomstre så tidligt på året, skyldes det flere ting.
En vigtig faktor er, at planten laver det store forarbejde året før. For når følfod (det hedder også følfod i flertal og ikke følfødder) blomstrer, er det på skællede bladløse stængler og først når blomstringen slutter omkring maj dukker de store blade frem. De bliver til gengæld siddende hele sommeren, hvor de optager en masse energi fra solen. Den energi ender i det kraftige rodnet som derfor allerede hen på efteråret har de skud klar, der skal bære næste års blomster. Derved starter planten foråret med en masse energi og er således lidt foran mange af de andre planter i kampen om de vigtige bestøvere i det tidlige forår.
Vidste du at, kurveblomstfamilien, som følfod er en del af, er jordens største plantefamilie med mere end 25.000 kendte arter?
Navnet følfod.
Jeg kunne nævne mange navne som jeg synes passer til den smukke følfod. Hvert år når den farveløse vinter begynder at slippe sit tag og følfod dukker op, føler jeg det som en vitaminindsprøjtning. De lysende, gule blomster kan bare noget. Men navnet henviser til bladet og ikke blomsten. Bladet har nemlig en facon, der godt kan minde lidt om en lille hov. Nogle vil måske beskrive faconen mere som nyreformet. Følfod er nær familie med en anden plante, hestehov. Hestehov minder meget om følfod,, men som navnet hentyder er den en del større og så var det jo nærliggende at den lille fine gule plante kom til at hedde følfod. Hestehov kommer også frem om foråret, men har store lilla blomster. Her kan du læse mere om hestehov.
Vidste du at, følfod tidligere blev brugt i naturmedicin bl.a. mod forstoppelse? Planten er dog giftig og bør ikke indtages.
Fakta Følfod (Tussilago farfara):
- Planten blomstrer i marts til maj afhængig af vejrforholdene.
- Den gule blomst er på størrelse med en 10-krone.
- Stænglen er bladløs med grønbrune skæl.
- Planten er flerårig.
- Den er udbredt over det meste af Danmark, men foretrækker lerede og stenede kyststrækninger. Den findes dog også talrigt steder som vejskrænter, baneterræn m.fl.
Kilder: Havens forunderlige ukrudt af Lilli Gruwier, naturbasen.dk, dansknatur.wordpress.com