Den lyder navnet “Hyalomma marginatum” – den tropiske kæmpeflåt, der er betydeligt større end vores almindelige skovflåt. Normalt hører den hjemme i Afrika og Mellemøsten og kendes også fra Sydøsteuropa. I de senere år er der dog meldt om flere og flere fund længere mod nord – og den er nu registreret både i Danmark og Sverige.
Ny kæmpe-flåt kan måske medbringe farlig virus
Hyalomma-flåternes udbredelse mod nord skaber frygt for at de kan medbringe farlige sygdomme. I Tyskland har man i en Hyalomma-flåt dokumenteret bakterien til tyfus, som er en smitsom febersygdom, men Hyalomma-flåten kan også medbringe den mere frygtede Krim-Congo hæmorragisk febervirus. En ebola-lignende infektionsygdom, der er meget smitsom og har en ret stor dødelighed på omkring 30 %. Døden indtræder ofte indenfor 5-14 dage. Der findes endnu ingen godkendte vacciner mod Krim-Congo hæmoragisk feber, men der forskes på området. Den bedste forebyggelse er at undgå flåtbid ved at anvende afskrækningsmidler mod flåter og tøj der dækker kroppen.
Den varme sommer i 2018 gav grobund for flere fund, hvor det første, danske fund blev gjort på en hest, hvor to Hyalomma-flåter havde sat sig til rette.
En dansk undersøgelse er iværksat ved Skagen, hvor man i såkaldte ringmærker-net fanger trækfugle og undersøger dem for de ubudne kæmpeflåter. Omkring hver tiende fugl, der fanges har flåter på sig, men indtil videre har man ikke fundet den uønskede kæmpeflåt, der derfor endnu må kaldes sjælden i Danmark.
Udover størrelsen kendes den store flåt på sine brun-gul-stribede ben.
/MR
Se også Sådan holder du flåterne på afstand.
Kilder: Hohenheim Universitet, Dr.dk, fla.de, Jyllandsposten/jp.dk, Center for biosikring og beredskab/biosikring.dk, Fugle og Natur/aug. 2020, dof.dk. Featured foto: Hvidhalset fluesnapper/Volodymyr Kucherenko, Dreamstime.com.