Mange kender ildfluer fra troperne (eller fra film), der som lysende pletter danser rundt i nattemørket. En læser spørger om vi også har ildfluer i Danmark?
Svaret er ja – eller vi har i hvert fald noget, der kommer tæt på. Vores egen, hjemlige Sankthansorm (Lampyris noctiluca) tilhører nemlig ildflue-familien og kan udsende lys som vi kender det fra de klassiske ildfluer.
Sankthansormen er ikke en orm, men en bille.
Navnet er lidt misvisende da Sankthansormen hverken er en flue eller en orm, men derimod en bille. På lune sommeraftener kan man være heldig at se de eventyrlige – og lidt mystiske, grønlige lys. Ofte sidder de i græsset – og det er særligt hunnerne, der med deres kraftige lys vækker opmærksomhed. Hunnen ligner i øvrigt mere en larve (eller orm om man vel) end en bille. Hannen, derimod, er markant anderledes og ligner en klassisk bille – dog med ret store øjne.
Hunnen lyser med undersiden af de bagerste bagkropsled og hele formålet er at lokke hannerne til fadet, så at sige. I dagtimerne er den danske udgave af ildfluerne skjult under blade, stammer og sten, men på lune sommeraftener – typisk efter kl. 22.00 lister insekterne frem og der tændes for lanternen.
Sankthansormen findes i det meste af landet, men er ikke udpræget almindelig. Insekterne er mest aktive fra sankthans til langt ind i juli. Både hunner og hanner samt de store larver i august kan udsende lys.
Kilder: Wikipedia, fugleognatur.dk, naturespot.org.uk