Er hugormebid mindre farlige for katte?

huskat
En læser spørger om hugormebid er mindre farlige for katte end for hunde? Og om katte ligefrem er resistente overfor hugormebid?

Katte er ikke resistente overfor hugormebid – og biddet kan i nogle tilfælde også være farligt for katten, men i forhold til hunde, får katte tilsyneladende færre alvorlige bivirkninger. Det oplyser Anicura, der er specialiseret i behandling af kæledyr og står bag flere dyrehospitaler i Norden.
Katte er ofte nysgerrige og legesyge og kan finde på at lege med de krybdyr den finder i naturen. Der er eksempler på at katte har dræbt slanger, herunder hugorme og slæbt dem med hjem, men ofte er det kun behændig leg og jagttræning for katten. Kattene reagerer med lynhurtige spring og undvigemanøvrer og er gode til at undgå hugormens bid.

En huskat har fanget en snog og forsøger at slæbe den hjem til sine killinger. Foto: Stipe Kznic.

Hugormebid kan være dødeligt for katten
Bliver en kat bidt af en hugorm vil den i milde tilfælde blot hæve op omkring bidstedet. I de alvorlige tilfælde hvor slangen har injiceret meget gift, kan der opstå lever- og nyrerskader. Blodcellerne går i stykker og resulterer i blodmangel. De hvide blodlegemer trænger ud i vævet og det kan medføre omfattende væskeophobninger (ødemer) i bugen, brysthulen og i benene. I sådanne tilfælde kræver katten intensiv behandling hos en dyrlæge, men til trods for denne behandling, så er det ikke alle katte, der overlever.

Sammenrullet hugorm i forsvarsposition.
Sammenrullet hugorm i forsvarsposition.

Stærk gift
Måler man hugormens gift, så er den faktisk temmelig giftig. Målt som LD50-værdi* så er hugormegift giftigere end giften hos de amerikanske klapperslanger. Mængden af hugormegiften er dog meget mindre og derfor er hugormebid meget mindre farlige.

*Inden for toksikologi bruges begrebet LD50 (Lethal dose 50%) for en gift om den dosis af stoffet som vil slå halvdelen af de testede individer i et forsøg ihjel.

Kilder: agria.dk, anicura.dk, wikipedia, untamedscience.com

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder