Hvor store kan grankogler blive i den danske natur?
En læser skriver at hun ofte er i skoven og gerne samler naturmaterialer hjem til dekorationer – ikke kun til jul, men hele året.
“I forbindelse med en rejse til Italien samlede jeg nogle særlige, store kogler – og jeg vil nu gerne vide, hvor store de største grankogler i Danmark kan blive og på hvilket træ de vokser?”, skriver Lisbeth til NaturGuide.dk.
Svaret er sølvgran (Abies procera), måske bedre kendt som nobilis. Sølvgranen er den ædelgran som de fleste danskere får pyntegrønt fra til jul – og som bruges til kranse og juledekorationer. Sølvgranen har de største kogler i de danske skove. Koglerne kan måle op til 25 cm og med en diameter på 8 cm. Desværre er koglerne ikke så egnede til dekorationer selvom de er flotte. Kogleskællene sidder ret løse og den modne kogle smuldrer let. Man kan dog “lakere” koglerne med hårlak, hvilket får dem til at holde lidt bedre.
Koglerne er ikke lette at få fat i da de ofte sidder højt oppe på granen – ofte helt i toppen.
Man kan diskutere hvor danske de store kogler og sølvgranen egentligt er. Sølvgran er ikke naturligt hjemmehørende i Danmark, men vokser naturligt i Oregon i Nordamerika.
Se også Widow makers – Verdens største grankogler
Sølvgran blev hentet til Danmark i 1855, hvor træet blev plantet i parker. Siden er træet blevet indført i det danske skovbrug, hvor træet nu har været anvendt i mere end 100 år. I dag er sølvgranen det vigtigste træ til produktion af klippegrønt, netop til juledekorationer, kranse m.m. Det danske skovbrug producerer mange tusinde tons klippegrønt fra sølvgran hvert år, hvor størstedelen (85 %) eksporteres til andre europæiske lande.
/NL
Kilder: Skovdyrkerne.dk, skoven-i-skolen.dk, Wikipedia.