Julen byder på sukkersøde regnorme.

Lignende artikler

Regnormen Dendrobaena octaedra er om vinteren fuld af sukker, hvilket nedsætter frysepunktet for regnormens kropsvæske

Muldvarpens søde juletid.
Muldvarpen går ikke i dvale om vinteren, hvilket vinterlige muldvarpeskud tydeligvis afslører. Nu er det ikke længere nemt at finde insekter og i vinterhalvåret udgør regnorme derfor hovedparten af føden. Når det bliver koldt søger mange regnorme dybere – og muldvarpen følger efter. Ikke alle regnorme lader sig dog skræmme af kulden. Den danske regnorme-art med det videnskabelige navn Dendrobaena octaedra har en hel særlig tilpasning til vinteren. Regnormen forsvarer sig mod kulden ved at regulere sit blodsukker. Et højt sukkerindhold nedsætter nemlig frysepunktet for regnormens kropsvæske. Når regnormen udsættes for frost sker der en øget dannelse af glukose (sukker), som kan optræde i koncentrationer flere hundrede gange højere end i sommertiden. Indholdet af sukker i disse regnorme er om vinteren helt oppe på 30 gram per liter væske. Det er nok til at de vil smage sødt, hvis man spiste dem! Og det gør muldvarpen med velbehag.

Muldvarpen samler levende maddepoter
Kan muldvarpen fange flere regnorme end den kan spise laver den gerne et maddepot af levende regnorme, der gemmes i en hule tæt ved muldvarpens rede. Muldvarpen bider regnormenes forreste led af og sikrer derved at de ikke kan flygte. Herhjemme er der fundet muldvarpedepoter med mere end 500 regnorme.

Muldvarpens kraftige, bjørnelignende gravekløer er yderst effektive når der skal graves underjordiske gange.

Kilder: Evolution.dk, Danmarks Pattedyr/Bent Muus

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,494FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close