Det store tudsetræk

Lignende artikler

Hvert forår begynder tudserne deres vandring mod vandhullet, hvor de engang var en lille haletudse. Her en strandtudse.

Tusinder af tudser på træk.
Skrubtudserne begynder efter en lang vinter at røre på sig og komme frem fra vinterskjulestedet. Vi bemærker det især når vi fra bilen ser de mange tudser krydse vejene. Her ender tusindvis af tudser som tallerkentudser – flade mod asfalten. I modsætning til frøernes kvikke hop så kravler og vralter skrubtudsen af sted.

Tudsen kan huske sin første vandring og er nu på vej mod barndommens vandland.
Det hele begyndte den gang da den unge haletudse forvandlede sig en lille tudse og gik på land en sommer omkring 1. juli. Her valgte den nye tudse én bestemt retning og begav sig ud i verden i en næsten ret linie. Den dag i dag kan tudsen huske sin første vandring og kan følge den samme rute tilbage til netop det vandhul, hvor den i sin tid slog sine folder som haletudse.  Og da tudser kan blive gamle – måske op til 50 år, bliver det til mange gange frem og tilbage mellem barndommens vandland og vinterens dvalested.

Trofast som en tudse
Det mest bemærkelsesværdige er, at tudserne er så tro mod det vandhul, hvor de er kommet til verden, at de normalt ikke ænser andre vandhuller på deres vandring. Og når de endelige når frem til det rigtige vandhul søger tudsen hen til netop den ende i søen, hvor deres forældre i sin tid lagde deres æg.

Tudser er nyttedyr og tager bl.a. havens snegle. Pas derfor godt på tudserne når de i stort tal er på deres ofte kilometerlange vandring til det vandhul, der skal fostre nye haletudser.

Læs mere om skrubtudsen her
/NL

Kilde: Nordens Padder og Krybdyr, Kåre Fog, Adam Schmedes, Dorthe Rosensørn de Lasson.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close