Fotobog om Nationalpark Vadehavet
Læst af naturskribent Søren Olsen.
På afstand ser Vadehavsområdet fladt og ensformigt ud, men det skal man ikke lade sig narre af. Det er ikke uden grund, at det særegne landskab både er nationalpark og verdensarvområde. Det fremgår meget tydeligt af den dygtige fotograf Jens Kristian Kjærgårds nyeste fotobog, der er en flot beskrivelse af Vadehavet. Leder af Vadehavscentret ved Ribe, Klaus Melbye, har skrevet teksten.
De store vidder, lys og landskaber vælter ud af siderne sammen med en overdådig fuglevrimmel, krabber, sæler, gule engmyrer og al mulig anden natur, som er særegen for området. Det rummer masser af oplevelser, både naturmæssige og kulturhistoriske, og er skønt på alle årstider. I 2010 blev området indviet som nationalpark, og i 2014 blev det optaget på UNESCOs liste over verdensarvområder.
Det cirka 90 kilometer lange og 15 kilometer brede kystlandskab, hvoraf en stor del er skiftevis hav og land, er et orgie af farver og former. Fire gange i døgnet strømmer store mængder havvand ind og ud af de dybe strømrender nord og syd for Fanø, Mandø og Rømø. Store flader af vader tørlægges under ebbe. Over 10 millioner fugle tager hvert år ophold i området og udnytter føderessourcerne. I billeder og tekst føres man ned gennem den danske del af Vadehavet, fra Blåvandshuk til Tøndermarsken, med små afstikkere undervejs. Jens Kristian Kjærgård håber, at bogen vil hjælpe endnu flere til at få øjnene op for den unikke arv, som Vadehavet er.
Jens Kristian Kjærgård m.fl.: Nationalpark Vadehavet – natur i verdensklasse. 399 sider, 499 kr. (Forlaget Vestenvind).