Boganmeldelse: Bålkogebogen

Jon Lindberg – kendt som en af vinderne i tv-programmet “Alene i vildmarken” og outdoor-kokken Kresten Kronborg har i en ny bog – bålkogebogen, samlet 40 opskrifter egnet til bålmad.

Læst og vurderet af Marianne Riis.

Udeliv – og mad over bål er blevet populært som aldrig før. Ganske forståeligt når man først har prøvet det. Næsten intet kan drage som et bål, der siden de tidligste mennesker har givet os et samlingssted, varme, tryghed, et fortællested – og ikke mindst mad.

Bålkogebogen giver inspiration og viden om bål og bålmad.

Bålkogebogen er dragende og inspirerende som bålet selv ved første øjekast, da den er meget flot illustreret. Fotografen Ole Steen Pedersen har gjort det godt – og fanget den stemning og mentale ro, der netop kan være omkring et bål ude i naturen. Ikke mindst råvarerne og retterne præsenteres prægtigt. Her på NaturGuide-redaktionen følte vi os straks inspireret blot ved at bladre gennem bogens 178 sider. Fem bålflammer for den del.

Bogen er flot illustreret med inspirerende fotos.

Bogen er opdelt i 5 kapitler, der beskriver hvordan man kommer i gang med bål og bålmad, om båltyper og brænde, om grej, tips og tricks, om at samle fra naturens spisekammer – og endelig selve opskrifterne, der kommer ret godt omkring både simple og mere avancerede retter. Der er meget viden at hente i bogen – både for nye og erfarne i udelivets bål-lyksaligheder.
Som det også fremgår af bogens tekst er bål og bålmad også en familieaktivitet og en god fællesaktivitet med børn, der bidrager til gode oplevelser – og varige minder.
For nogle år siden lavede Friluftsrådet en undersøgelse, der desværre viste at færre børn i dag får oplevelser derude i forhold til generationerne før. Under halvdelen af børn i alderen 2-15 år har aldrig prøvet at være med til at lave bål. Jon Lindberg giver i sit forord i bogen en klar opfordring til at bruge bålet og mad over bål som netop en familieaktivitet, der binder familien sammen om en fælles oplevelse. Og her er det netop rigtig godt at bogen både spænder om det hurtige bål i baghaven, shelterturen og en “weekend i vildmarken”.

Bogen medtager både enkle og mere avancerede opskrifter. Her “rigtig cowboy-morgenmad”.

Bogen er letlæselig i en fortællende stil, der gør at man kan hygge sig med bogen, når den læses.
Min familie og jeg har allerede efterprøvet nogle af retterne med succes. Den næste jeg selv glæder mig til er svampestuvning med blåbær og porse, da jeg har disse ingredienser tæt på.

Bålkogebogen er anbefalelsesværdig og kan bl.a. købes hos Saxo – i skrivende stund til 229,95 kr., hvilket bestemt er en meget rimelig pris for en indbundet, hardcover bog som denne.

Bålkogebogen af Jon Lindberg i samarb. med Kresten Kronborg. Illustreret af Ole Steen Pedersen, Turbine Forlag 2020. Udgivet i samarbejde med Eventyrsport og Opdag Verden. 178 sider, hardcover. Vejl. pris: 249,95.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE