Boganmeldelse: Bushcraft håndværk

Vi har tidligere haft fornøjelsen at anmelde bogen Bushcraft i Norden af Jesper Hede. Nu er forfatteren aktuel med bogen Bushcraft-håndværk.

Af Niels D. Lisborg

Hvor forgængeren Bushcraft i Norden blandt andet omhandlede temaer som båltænding, evnen til at finde vej og navigere, spiselige planter i naturen m.m., så omfatter Bushcrafthåndværk masser af praktiske bushcraft-projekter, der er grundigt forklaret og fint illustreret. Selvom der er overlap og lidt genbrug af billeder fra den første bog, så kommer vi her ind på mange nye, spændende vildmarksfærdigheder – snesko, lim, bygning af risbåd, pileflet, bålpusterør og meget mere.

Bushcrafthåndværk beskriver fint mere en 50 projekter man kan lave i naturen med naturens materialer.

Bogen Bushcrafthåndværk giver læseren en berigende fortælling ind i historien bag de forskellige projekter, herunder man anvender og vedligeholder sit værktøj, hvilke materialer, der er egnede. Der er mange relevante, praktiske færdigheder hvis man leger lidt med tanken om at kunne klare sig selv i naturen og tilvejebringe de basale behov: ly, varme, mad og vand. F.eks. garvning af skind, bålrist af friske grene, beskyttelse mod vind og vejr. Alt sammen fortalt i et forståeligt sprog.

Mange af betegnelserne og færdigheder i bogen har engelske/amerikanske navne; otterboard, bucksaw, punkwood, slipstick, charcloth m.m. Her kunne det være fedt, hvis man kunne finde tilsvarende danske eller nordiske betegnelser. Det ville nordmændene uden tvivl være gode til. Det amerikanske ord “bushcraft”, der hovedsageligt kan oversættes med vildmarks-færdigheder, er efterhånden blevet en integreret del af sproget. “Outdoor”-sproget, fristes man til at tilføje.

I bogen er der både noget at hente til begyndere og til erfarne friluftsfolk med masser af tips og inspiration til spændende færdigheder. Personligt glæder jeg mig til at prøve kræfter med at bygge et “otterboard”, – et fiske-driv-anker, der kan trække fiskelinen til søs.

En af de mest grundlæggende vildmarksfærdigheder er at sikre ly. I bogen gives flere eksempler på hvordan man bygger shelter.

Bushcrafthåndværk er en glimrende bog til alle, der interesserer sig for håndværket vildmarksfærdigheder, hvor kreativitet og naturens forhåndenværende ressourcer danner rammerne for lærerige projekter, der i sidste ende kan sikre os livets basale behov.

Bogen kan bl.a. købes hos Bog & Ide med 1-3 dages levering (annoncelink til butik).

Bushcrafthåndværk af Jesper Hede. Muusmann Forlag 2022, hardcover, 237 sider. Vejl. pris kr. 299,95.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE