Boganmeldelse: Ordet for verden er skov

Forestil dig en ny planet, fuldstændig dækket af skov. Inde i de store skove lever et underligt menneskevæsen: athsheanerne. De er dækkede af grøn pels og er på størrelse med børn, måske en meter høje. Og så er de drømmere – de sover med korte intervaller og bruger både fornuft og drømme til at navigere virkeligheden med. De lever primitivt og fredfyldt sammen, men alt dette trues, da menneskene kommer til planeten på jagt efter ressourcer: træerne.

Inspirationskilde til de berømte Avatar-film

Ordet for verden er skov er en spændende, men også barsk sci-fi roman om ressourcemangel, skovfældning og rå kolonialisme. På menneskenes hjemplanet Terra, der betyder Jorden, er skovene borte og alt dækket af asfalt og beton.
I mødet med det fremmede folk på den grønne planet er de skånselsløse i deres jagt på tømmer og en ny planet at gro deres afgrøder på. Romanen blev oprindelig udgivet i 1972, men den alt-udnyttende måde at se naturen på er stadig lige relevant i dag. Faktisk var romanen også inspirationskilde til de berømte Avatar-film, der fortæller os, at på trods af al udnyttelsen, så længes vi også efter noget andet. Vi længes efter at have tid til at dagdrømme og leve mere i fred med vores grønne omgivelser. Derfor var det trods alt det ulykkelige også vældig rørende at læse romanen, især athsheanernes levevis i skovene er inspirerende og øjenåbnende læsning.

Heldigvis ender det heller ikke helt galt… Men ikke uden tab og skelsættende forandringer.

Bogens omslag, Ordet for verden er skov. Foto: Shannon Færch.

Ursula K. Le Guin (1929-2018) er en stor amerikansk science fiction og fantasy forfatter, især berømt for hendes fantasy-serie om Jord-havet, der bestemt også er værd at læse. Serien har inspireret både Harry Potter og Games of Thrones. Den findes også på dansk udgivet af samme forlag.

Ordet for verden er skov af Ursula K. Le Guin. Oversat til dansk af Jens Falkentorp og Kirstine Ersbøll Meyhoff, med efterord af Esther Michelsen Kjeldahl. A Mock Book, Gaia-serien, 2024. Softcover, 240 sider. 249 kr.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE