Påskeliljen er giftig og det gælder både de grønne dele og selve løget. Saften fra planten er hudirriterende. Op igennem historien er der en del tilfælde af forgiftninger – også med dødelig udgang.
Af Marianne Riis, VisitNature.
Ingen forår uden de smukke påskeliljer – og de lidt senere pinseliljer. I februar-marts varsler kasser af de gule snitblomster til konsumerpris i supermarkederne at foråret er på vej. Senere i april-maj dukker de op i stort set alle haver landet over. Påskeliljerne eller narcisserne som de også kaldes, er i sandhed et kærkommen forårstegn.
Påske- og pinsepragt
Påskeliljer er blevet registreret i historien så tidligt som det andet århundrede før vores tidsregning. De har deres oprindelse omkring Middelhavet og har været en vigtig blomst både for de gamle grækerne og romerne. I dag findes planten vildtvoksende i det meste af Centraleuropa og så langt mod nord som til England og Irland.
Mange europæiske nybyggere, der søgte lykken i Amerika, medbragte påskeliljer, der blev anset som en væsentlig plante at have på gården. I dag kan mange for længst forsvundne og forladte bosteder erkendes ved at der stadig gror grupper af påskeliljer på stedet.
Også i Danmark har de hårdføre påskeliljer forvildet sig fra haver og kan af og til ses i hegn og grøftekanter.
Smuk, men giftig
Påskeliljen er giftig og det gælder både de grønne dele og selve løget. Saften fra planten er hudirriterende. Op igennem historien er der en del tilfælde af forgiftninger – også med dødelig udgang. De alvorligste forgiftninger er fremkommet ved at blomsterknolden er blevet forvekslet med spiselige løg og brugt i madlavningen. Langt tilbage har man kendt planten for dens bedøvende, narkotiske effekt. Den har været brugt medicinsk og er forskellige steder i verden blevet tillagt diverse egenskaber – bl.a. som elskovsmiddel og som kur mod skaldethed (Prøv det ikke hjemme!).
Hunde kan også komme galt af sted blandt de gule skønheder. Særligt hvis løgene graves op og indgår i hvalpes leg. Dyrene vil normalt kaste op, hvis de har indtaget plantedele. I litteraturen er det angivet at kun 15 gram af løget fra en pinselilje er nok til at dræbe en middelstor hund.
Kilder: Netdyredoktor.dk, Wikipedia, webecoist.com