Blandt den danske naturs forunderlige væsener hører svampedyrene. Svampedyr, der med et videnskabeligt navn kaldes for Myxomyceter, er nok ukendt for de fleste. Det gør dog ikke svampedyrene mindre spændende.
Førhen blev disse organismer regnet under svamperiget fordi de danner sporer, men nu opfatter man dem som encellede dyr.
Skinnende Støvpude
En af de mere almindelige arter er svampedyret Skinnende støvpude (Enteridium lycoperdon). Her om foråret kan man af og til finde dem som små, hvide halvkugler sidder på træstammer eller træstubbe. Og de kan bevæge sig! Ikke vildt og hurtigt som et pattedyr, men alligevel med op til 1 cm/timen. De lever i gammelt, råddent træ, men findes også i skovbunden, hvor der jages småorganismer som f.eks. bakterier og svampe.
Disse forunderlige væsener har stået vinteren igennem og nu transformerer de sig ud på træets overflade, hvor de danner frugtlegemer og laver sporer i bedste svampestil.
Skinnende støvpude kan blive op til 10 cm i diameter, men er oftest omkring det halve i størrelse. Svampedyret ses næsten kun på dødt træ – både løvtræ og nåletræ.
Udseendet varierer alt efter svampedyrets alders-stadie. Skinnende støvpude bemærkes hovedsageligt når frugtlegemet dannes og hvide, “klumper” dukker op på grene og træstammer.
Efter nogle dage ændres farven til brun i takt med at sporene frigives.
/NL
Kilder: Wikipedia, fugleognatur.dk, vestrehus.dk.