Australien spreder virus i kampen mod karper!

Lignende artikler

Kaper i en australsk flod. Foto: Vaderluck, Wikimedia
Karper i en australsk flod. Foto: Vaderluck, Wikimedia

Australien spreder virus i kampen mod karpefisk!
Karper bliver af den australske regering betegnet som landets værste ferskvands-plage. Derfor har de afsat 15 millioner dollars til bekæmpelse af fisken. Mere præcis skal pengene bruges til at give karperne herpes.

Ferskvandsplage.
Det er i Australiens største og vigtigste flodsystem Murray River, at Australiens regering tager kampen op mod flodens mange karper. Ifølge landets videnskabsminister Christopher Pyne, formerer karperne sig så hastigt og ukontrollerbart, at de betegnes som landets værste ferskvandsplage. Karpefiskene stammer oprindeligt fra Asien, men er indført i Australien, hvor den i dag betegnes som en invasiv art.
Karper søger deres føde på bunden og kan derved rode op i bundforholdene og frigive næringsstoffer til vandet, der ellers var bundfældet. I nogle tilfælde kan karper også løsne planter fra bunden. Samlet kan det bevirke at vandet bliver uklart.
Ved at sprede herpes-virus blandt fiskene er der håb om at holde bestanden nede. Efter at fiskene har haft virussen omkring en uge, kommer symptomerne og derefter vil de dø inden for 24 timer.

Risikabel fremgangsmåde.
Forskerne som har testet virussen de sidste syv år forsikrer, at virussen ikke er farlig for flodens andre fisk eller for mennesker. En dansk ekspert mener dog, at det er en risikabel fremgangsmåde. Ifølge professor Kurt Buchmann fra Københavns Universitets Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, siger erfaringerne, at der er risiko for utilsigtede konsekvenser, når virus spredes i naturen. ”Virussen kan mutere og begynde at ramme arter, man ikke havde regnet med”.

Fakta:

  • Herpes-virussen går under navnet ”Cyprinid herpesvirus 3 (CyHV-3) ”.
  • Virussen angriber karpens gæller og nyrer og forhindrer fisken i at trække vejret ordentligt.
  • Den australske regering forventer, at virussen vil dræbe mellem 70-95 procent af karpebestanden i Murray River.
  • Karper kan blive op til 1,2 meter lange og veje op imod 40 kg.
  • Den ældste kendte karpe blev 47 år gammel.
  • MR/

Kilde: dr.dk, wikipedia

ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

Det kribler og krabler i foråret. Tag ud og vær med.

Foråret er fyldt af liv - og krible krable. Tag med ud blandt de helt små dyr, der gemmer på masser af store overraskelser....

Fire truede fuglearter bliver fredet for jagt i Danmark!

Miljøminister Lea Wermelin har netop besluttet at stoppe jagt på tre globalt truede fuglearter og en art, der er i tilbagegang...

Når den venstresnoet lian snor sig højre om!

Forvirret? Så er du ikke den eneste. Dansk botanik går nemlig mod strømmen, hvis man sammenligner med ingeniører, arkitekter - og botanikere...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close