En stor spurvehøg-hun havde fulgt svalerne hjem – og mod alle normale odds, fløjet ind i laden, der hvor landsvalerne bor. Derpå gik den vilde svalejagt blandt svalernes store unger.
Der hvor jeg bor ligger en gammel trælade – en af dem, der ikke findes så mange af mere, da det moderne landbrug i dag har andre behov og krav til bygninger.
I den gamle trælade, hvor ladeporten næsten altid står åben, kommer hvert år 3-4 par landsvaler tilflyvende helt fra Afrika for at bygge rede. Vel og mærket inde i laden – oppe på bjælkerne, sådan som landsvaler gør.
Lynhurtige svaler.
Lynhurtige er de, svalerne. De flyver som rene luftakrobater og rammer med raketfart ind af det åbne staldvindue eller ladedøren – og op under bjælkerne i loftet, hvor reden er muret fast på bjælken med mudder samlet nede fra søbredden. Her venter sultne unger med åbent gab. Et svalepar med unger kan tolde ca. 1 million insekter fra landskabet i løbet af en sommersæson.
Et liv tilknyttet mennesker.
Svalerne har tilpasset sig et liv i tilknytning til mennesker. I gamle dage blev landsvalen faktisk kaldt for forstuesvale, da den gerne fløj ind i bryggerset for at bygge rede. I vores moderne huse er det slut med det, men landsvalen bygger stadig i tilknytning til bygninger, hvor den kan få lov at komme indenfor. Taktikken er smart. De fleste dyr og fugle er nemlig bange for mennesker! Alene vores nærhed holder normalt rovfugle og -dyr på afstand.
Rovfugl efter svaler – og svaler efter rovfugl.
Jeg har af og til set en hurtig falk jage svaler i luften, men ofte uden held da svalerne er dygtige flyvere og svære at fange. Også spurvehøgen forsøger sig af og til med et overraskelsesangreb, hvor den kommer flyvende lavt under radarhøjde for pludseligt at slå på hegnstrådens siddende svaler. Næsten aldrig med succes. Derimod jages høgen selv gerne af en hale af iltre svaler, der skælder behørigt ud – og ødelægger alle muligheder for høgens overraskelsesjagt. Som regel må spurvehøgen søge ly i et skovbryn eller buskads og vente indtil sladrehankene fordufter.
Høgen på hjemmebesøg
Tilbage til den gamle trælade…En dag for nyligt blev det alligevel skæbnesvangert for svalerne. En stor spurvehøg-hun havde fulgt svalerne hjem – og mod alle normale odds, fløjet ind i laden, hvor svalernes store unger oppe på bjælkerne blev nemme ofte.
Det må have været et postyr og virvar uden lige med forvirrede fugleunger og udskældende forældrefugle. Et sted var en del af reden faldet ned.
Hvorlænge høgen opholdte sig i laden ved jeg ikke, men der var svalefjer og plukkesteder rundt omkring, da jeg kiggede indenfor – og alle unger fra de fire reder var væk. Nogle havde måske lykkedes med flugt, men fjerresterne tydede på at høgen havde haft en fest!
Jeg fik et par hurtige billeder af høgen i laden – oppe mellem bjælkerne. Da forvalteren dukkede op blev høgen smidt på porten fulgt at et stykke brænde gennem luften.
Måske forsøger svalerne sig igen, men indtil videre er der stille i laden – og måske kommer svalehøgen igen, nu når den kender tricket og vejen til svalernes hjem.