Strandvejbred – en af naturens bedste, vilde spiseplanter!

strandvejbred
Strandvejbred vokser vildt ved vores kyster. Den er ganske velsmagende.

Jeg har efterhånden smagt en del vilde planter, men efter en tur til Hirsholmene fornylig blev min smagshorisont udvidet. Her fandt vi strandvejbred og det blev en kulinarisk oplevelse!

Af Marianne Riis

Stuvet strandvejbred.

Strandvejbred (Plantago maritima) er ikke ukendt i det danske køkken. Faktisk går den for at være en af de bedste spiselige, vilde planter vi har herhjemme. Den har eksempelvis været brugt som erstatning for kål, spinat, i salater og i bagværk. Jeg blev anbefalet, at lave en fløde stuvning af de blade jeg plukkede og valgte at lave den helt simpel uden at tilsætte salt, for rigtig at kunne få smagen af vejbred. Planten er også salt i sig selv. Det er nemt, hurtigt og smager helt fantastisk.

Strandvejbred er en flerårig urt med en grundstillet roset af blade. De enkelte blade er smalle og aflange.
Ingredienser: (jeg havde blot en håndfuld blade, så hvis det er til flere personer ganges op)
  • En håndfuld blade strandvejbred.
  • 1-2 dl. Fløde.
  • Lidt smør til stegning.
Fremgangsmåde:

Skyl bladene i vand.
Blancher dem et par minutter. Lad dem køle og dub dem tørre.
Snit bladene i passende stykker og vend dem på panden i smør. Inden de får farve tilsættes fløde. Kog 2-5 min afhængig af varmen til stuvningen får en passende cremet konsistens.

Smag evt. til med salt og peber men smag først på retten, da den ofte er salt nok i sig selv.

Server dem som tilbehør til eksempelvis kødretter, men også på brød eller blot som en lille forret kan anbefales.

Strandvejbred i flødestuvning.

Velbekomme

Fakta om Strandvejbred:
  • 5 – 50 cm lange blade der er smalle og har en tydelig rille på oversiden. Ofte er de lidt takkede og kan have mørke pletter.
  • Den blomstrer i juni-september, hvor blomsterne sidder tæt i et aks på en høj rund stilk.
  • Strandvejbred vokser nær kysten og havet, men kan også findes langs veje hvor der saltes.
  • Bladene smager bedst i april – juni hvor de er friske og unge. Senere på sæsonen kan de godt blive bitre og lidt træ-agtige.
  • Planten er almindelig i Danmark.
Vidste du;

At strandvejbreden varierer fra plante til plante? De planter der vokser helt ude ved vandkanten er oftest sprødest, har mest saltsmag og er mest velsmagende.

At det latinske navn maritima betyder voksende ved havet?

At man i Sønderjylland stadigvæk bruger strandvejbred i stedet for spinat og grønkål?

At strandvejbred kan forveksles med strandtrehage som dog også er spiselig?

Husk ikke at plukke bladene ved trafikerede veje eller andre forureningskilder.

MR/

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...