Stormene væltede 1,5 millioner m3 træ

Stormene i 2013 var hårde ved de danske skove. 1½ million kubikmeter træ væltede.
Stormene i 2013 var hårde ved de danske skove. 1½ million kubikmeter træ væltede.

2013 blev det 5. værste storm-år for skovene nogensinde.
Dansk Skovforening har nu fået overblik over, hvor hårde stormene Allan og Bodil var ved de danske skove, da de i efterår og vinter 2013 ramte Danmark . Dommen lyder, at de to storme 28. oktober 2013 og 5. december 2013 til sammen væltede godt en tredjedel af hele den mængde træ, der hvert år produceres i Danmark.

Næsten 1½ million kubikmeter stormfældet træ. 
Der væltede over 1 million m3 træ i de private skove og kommunale skove. Tabet her skønnes til knap 300 millioner kr., og dertil kommer et indirekte tab på længere sigt. Derudover har statsskovene registreret et stormfald svarende til 400.000 m3 træ. Det vurderer Naturstyrelsen.
2013 blev således det femteværste storm-år nogensinde for de danske skove – kun overgået af orkanstormene i 2005, 1999, 1981, 1967.

Skovbruget håber på vinter med frost, så skovbunden kan bære skovningsmaskiner.
Der venter nu et stort arbejde med at opsave og udslæbe det væltede træ. Den hidtil milde og våde vinter gør skovbunden blød, hvilket gør det sværere at komme ud og bjærge det stormfældede træ. I skovbruget håber man derfor på frost så de store skovningsmaskiner og udkørselsvogne kan rydde op i skovene uden at skade skovveje og skovbund med dybe hjulspor.

Risiko for barkbilleangreb.
Hvis ikke især nåletræet fjernes inden sommeren, er der en risiko for at skadelige barkbiller i tusindtal vil indtage de stormfældede nåletræer og opformeres i en sådan grad at billerne også kan angribe og dræbe de tilbageværende, sunde træer.

Naturstyrelsen vil styrke biodiversiteten ved at efterlade væltede løvtræer.
I statens skove, der administreres af Naturstyrelsen, efterlades en del af det væltede løvtræ i skoven til fordel for svampe og insekter. Naturstyrelsen ønsker at statens skove skal indeholde en højere artsrigdom.

Stormen væltede også gamle egetræer. Naturstyrelsen vil efterlade egene til svampe og insekter for at øge artsrigdommen i statsskovene.
Stormen væltede også gamle egetræer. Naturstyrelsen vil efterlade egene til svampe og insekter for at øge artsrigdommen i statsskovene.

/MR

Kilder: Dansk Skovforening/pressemeddelelse, Ringkøbing-Skjern Dagblad.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...