Pilekrattets troldhånd!

Pilfinger eller troldhånd
Svampen pilfinger kaldes også rammende for troldhånd. Foto: Jean-Marc Moingeon.

Der er trolde i pilekrattet! På armtykke grene i tæt pilekrat kan man finde svampen pilfinger som også kaldes troldhånd.

Pilfinger.
Navnet pilfinger (Hypocreopsis lichenoides) kommer formentlig fra, at den oftest findes på stammer af pil. På svensk og tysk hedder den dog trollhand. Begge navne er meget sigende, for når man kigger på svampen ligner det en troldehånd med tykke, nærmest pølselignende fingre. Pilfinger er en af de mere sjældne svampe herhjemme, men den er dog fundet mange steder i landet, oftest på pil. Pilfinger kan også forekomme på eg, hassel og røn, hvilket dog er langt sjældnere.

pilfinger
Svampen pilfinger (troldhånd) fotograferet om vinteren. Foto: Tikka40, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Minder om lav.
Pilfinger er måske slet ikke så sjælden som antaget, da den let kan være overset. Det kan der være flere grunde til. For det første minder pilfinger i formen om visse laver. Laverne vil dog oftest ikke findes inde i helt mørke pilekrat. En anden årsag kan være, at de gamle urørte pilemoser, hvor pilfinger og andre sjældne svampearter gerne vil være, er dårligt udforsket.

Vidste du:

At pilfinger svampen er en snyltesvamp. Det vil sige, at den først kan udnytte træet efter en anden svamp er begyndt at nedbryde træet. Pilfinger lever på og ved Tobaksbrun ruslædersvamp (Hymenochaete tabacina). Tobaksbrun ruslædersvamp kan man dog ikke altid se på piletræet.

Fakta om Pilfinger:

  • Svampen vokser primært på pil og har brunt til rødbrunt, cirkelformet frugtlegeme.
  • Har fingeragtige vækster, der spredes nærmest som en rynket rosét, hvor centrum efterhånden dør bort.
  • Sporerne er farveløse.
  • Pilfinger er ikke spiselig, hverken i rå tilstand eller tilberedt.

MR/

Kilde: svampeatlas.dk, Politikkens svampeguide af Henning Knudsen, vestrehus.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE