Sådan laver du en god rønnebærgelé

Lav en dejlig smagfuld gelé af rønnebær

Af Marianne Riis
Rønnebærrene er sure” sagde ræven. Ræven sagde det fordi den ikke kunne nå bærrene, men den havde nu lidt ret alligevel. Rønnebær har en lidt sur eller nærmest bitter smag og bærrene er da også lidt giftige hvis man spiser dem rå.
Men den bitre eller sure smag afholder den ikke fra at være benyttet i både snaps, spiritus og øl. Når det kommer til madlavning er bærrene også rigtig gode og en god rønnebærgele er skønt til alt fra rødt kød, forloren hare til vildtretter. Som supplement til diverse sovse kan den også anbefales eller prøv den i din næste æblekage. Det er også godt sammen med ost (helst de mere kraftige).
For at opveje den lidt bitre smag tilsætter jeg altid æbler.

Opskrift:

½ kg. rønnebær
½ kg. madæbler (jeg bruger ofte nedfaldsæbler, bare de ikke har ligget for længe på jorden)
4-5 dl. vand
Sukker – Mængden af sukker du skal bruge, afhænger af, hvor meget saft du får ud af bærerne og hvilken type æbler du bruger. Jeg bruger som regel mellem 300 g – 500 g sukker per ½ liter saft. Start med kun at putte 250 g sukker i og fornem lidt hvor tyk eller tung saften er. Det er også lidt en smagssag. Personligt kan jeg godt lidt, at rønnebærgeleen har den lidt bitre smag uden at den bliver alt for sød, men prøv dig lidt frem.
1 kvist rosmarin
Et par blade mynte
Eventuelt lidt citronsaft
Brug atamon (eller evt. whisky 😉) til at skylle sylteglassene med, så de bliver desinficerede.

rongele2

Annonce:
Mad fra naturen? Lær af denne bog: Naturens spisekammer

Sådan gør du:

Rønnebærrene skylles og fjernes fra stilkene. Æblerne vaskes og skæres i tern (fjern kun stilk og blomst). Det hele kommer i en gryde sammen med rosmarin, mynte og vand og bringes langsomt i kog. Det skal småsimre ved svag varme i 20-30 minutter indtil der er kommet saft ud af bærerne.
Gryden tages af varmen og det hele hældes over i en saftpose. Et opvredet viskestykke over et dørslag kan også bruges. Lad det stå og dryppe af natten over eller mindst i 5-6 timer.

Herefter måles saften op og hældes over i en gryde, hvor den får et kort opkog. Tag gryden af varmen og tilsæt sukkeret. Rør godt i gryden indtil sukkeret er helt opløst. Herefter får det et lille opkog igen.

For at teste om geléen er stift nok, kan man tage lidt af geléen op på en kold tallerken, og afvente at det afkøler. Når det er kølet af skulle det gerne være stift. Hvis det ikke er tilfældet kan man tilsætte lidt citronsaft (1 spsk. per liter saft) og lad det småkoge et par minutter. Processen skal eventuelt gentages et par gange.

Rønnebær kan normalt plukkes fra sidst i august til langt ind i september.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...