Ingen asyl til den sorte svane

“Hvad den sorte gæst ikke ved er, at den er uønsket”

Den sorte svane er på myndighedernes liste over invasive arter. Den er dermed erklæret uønsket i Danmark.

Af Niels D. Lisborg

På landevejen passerer jeg i bilen, som så ofte før, en flok svaner, der står inde på en delvist oversvømmet vintermark. Det varer ikke mange uger før turen går videre mod de nordiske vidder. Men noget er ikke som det plejer! Det ser bogstaveligt talt sort ud derinde på marken blandt alt det hvide.
En kulsort svane står i kontrast til de vanlige hvide fugle. Jeg får hurtigt sat bilen ned i fart og får endda vendt kareten rundt. Det her må jeg se nærmere på! Og den er god nok! En kulsort svane pudser sine fjer og føler sig tilsyneladende godt hjemme blandt de nordiske sangsvaner. Heldigvis er mit kamera ikke langt væk. Jeg får monteret teleobjektivet og skudt nogle billeder selvom det tidlige morgenlys ikke er det bedste.

Flygtet fra fangenskab
Da jeg senere kommer bag skærmen på kontoret, googler jeg mig hurtigt frem til at den sorte svane oprindeligt er hjemmehørende i Australien. Dyreparker og zoologiske haver har hentet fuglene til Europa og det er åbenbart ikke sjældent, at nogle fugle stikker af fra parker i Tyskland og Holland. I Holland har de australske fugle ligefrem etableret en vild ynglebestand.
Et hurtigt tjek på ornitologernes fugleregistrerings-database (dof-basen) afslører at der er registreret sorte svaner flere andre steder i Danmark indenfor den seneste måned.
Min sorte svane har nok følt sig ensom efter sin fangeflugt fra en eller anden park og har ladet sig drage af de frie nordiske svaner. Her i Danmark møder den dog sit dilemma. De nordiske sangsvaner har ikke tænkt sig at blive i Dannevang, men tager til foråret turen over Skagerrak mod det højnordiske tundraland. Det er ikke noget for den varmevante sorte svane. Så hellere blive i landet, der trods alt har en svane som nationalfugl.

Sort svane
Den sorte svane kan ikke få asyl i Danmark. Foto: Francis C. Franklin, CC BY-SA 3.0.

Ingen asyl
Hvad den sorte gæst ikke ved er, at den er uønsket. Den sorte svane er på myndighedernes liste over invasive arter – blandt dræbersnegle, mink, mårhunde og kæmpe bjørneklo. Den er dermed erklæret fredsløs og indtil fornylig måtte den nedskydes uden varsel. Nu er reglerne strammet lidt – og Naturstyrelsen skal først give tilladelse inden reguleringen må finde sted.
Det kontante asylafslag skyldes frygt for, at de nytilkomne kan være konkurrenter til de oprindelige beboere og forrykke den hjemlige naturlige balance. Den smukke australier lever derfor på lånt tid.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE