Det er sin sag pludselig at skulle besørge når man er ude i det fri – særligt når der er stort på vej og man er langt fra det nærmeste civiliserede toilet. Her kommer gode råd og tips til besørgning under åben himmel:
Når trangen ubelejligt melder sig derude afkræves beslutningen snarest efter. “Kan jeg klemme balderne sammen lidt endnu eller er det tid at bukserne skal ned?” Er erkendelsen den sidste er det som om at tarmen allerede har læst beskeden fra hjernen og sætter ekstra skub på en krævet handling. Nu gælder det om hurtigt at spotte et passende dække. Er man heldig er man denne dag i skoven og ikke ude på den åbne hede, men selv her kan en lille pilebusk gøre lykke.
Den rette siddestilling.
Den næste kunst er ikke at skide på sig selv! Mest naturligt og behageligt – og bedst i balance, sidder man på hug (1), hvor baglårene hviler på læggene, men med evt. vandrestøvler og trekkingbusker nede om anklerne er risikoen stor for at bomben rammer ned i “nettet” mellem benene. Risikoen for at lave “net” kan afhjælpes lidt ved ikke at trække bukserne længere ned end lige højst nødvendigt så de besørgende dele er fri.
En mere sikker model er “hold et træ-måden” (2). Hold fat om en stamme eller grib fat i en gren, der tillader at man kan holde balancen i siddestilling som sad man på et toilet. Man kan også bruge sit bælte til at holde fast i ved at slå det om en gren eller stamme. Knap så komfortabelt, men det er jo heller ikke lige her at man sidder længe i egne tanker – i modsætning måske til toilettet derhjemme. Hvad end du gør, så giv ikke slip under processen!
Den tredie – og ligefrem komfortable model er træstammen (3). Skulle man være så heldig at finde et større væltet træ, er det muligt at sidde på stammen med enden godt udover kanten. I denne position kan man endda sidde med vandrekortet og planlægge den videre rute.
Når måsen skal tørres!
Det er dog ikke gjort alene med at vælge model 1, 2 eller 3. Udover lokaliteten skal være rimelig afsides fra andres øjne, så skal der også være noget at tørre måsen med. Har man ikke lige servietter og lignende i lommen, så er mos det mest behagelige, fremfor græs og blade.
Den planlagte besørgning.
Spadepatrulje
Er man på teltur eller anden flere dages ophold i naturen, står det lidt anderledes til når det kommer til at besørge i det fri. Her er der nemlig mulighed for planlægning! Der er god tid til rekognoscering og afsøge terrænet for egnede steder. Find i god tid et passende sted og grav her et ca. 25 cm dybt hul. Toilethullet bør have god afstand til vandløb, søer – og selvfølgelig også i passende afstand til stier og selve overnatningspladsen. De inkarnerede friluftsmennesker bruger en foldespade, der som navnet angiver kan foldes sammen og bæres sammen med rygsækken. Foldespader kan fås for under 200 kr. afhængig af kvalitet. Coghlan's Folding Shovel, der sammenfoldet kun måler ca. 25 cm, får generelt gode anmeldelser på nettet selvom den er ret prisbillig. Den fås bl.a. hos Outmore.dk (annoncelink til tilbud).
I forsvaret og spejderkredse er begrebet “spadepatrulje” velkendt. En lille planteske kan også bruges – og fylder og vejer mindre end foldespaden. Herfra anbefales den lille, fikse toiletskovl fra australske Sea-to-summit, der kun vejer 100 g – og har plads til toiletpapir i skaftet. Toiletskovlen fås nu for under 100 kr. (annoncelink til tilbud).
Brug toiletpapir, der hurtigt opløses
Almindeligt toiletpapir tager længere tid at nedbryde end afføringen, men der kan faktisk købes toiletpapir, der er særlig målrettet hurtig nedbrydning – og særligt udviklet til transportable toiletter. Det kan bl.a. købes ved Scandihills, hvor man kan få en 6-rullepakke for relativt få penge (annoncelink til tilbud). Husk også at smide toiletpapiret i hullet. Efter brug dækkes hullet godt til. Det er ulækkert at finde toiletpapir, der flyder hist og her, efterladt af andre naturgæster.
Håndhygiejne
Spritservietter er billige og lette at medbringe til at tørre hænderne med. De vejer og fylder ingenting. Man kan også medbringe en vanddunk til almindelige håndvask. I nødstilfælde kan dug- eller regnvåd græs også bruges til at tørre hænderne i, indtil man når tilbage til bedre faciliteter i lejren eller shelterpladsen. Se også Rene hænder uden vand.
Er det tilladt at forrette sin nødtørft i naturen?
Der er umiddelbart ingen bestemmelser i naturbeskyttelsesloven, der forbyder det, men ordensbekendtgørelsen, der regulerer den offentlige ro og orden, fastlægger i § 3 at “Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre…..”. Med andre ord må man ikke sidde med sin bare ende ud mod en offentlig sti eller lignende, hvilket de færreste nok har intentioner om. Selvom det at skide er ligeså naturligt som at spise, så er det nemlig i vores del af verden nærmest også det mest pinlige at blive overrasket i, mærkeligt nok.
I følge Naturstyrelsen “eksisterer, der nok en uskreven nødregel, der hedder “skal man – så skal man”.”
/JN
Gaveideen over dem alle…
Vil du vide mere om kunsten at skide i skoven, så er der faktisk skrevet bøger om dette – både på tysk og engelsk. En af de mest kendte er Kathleen Meyers ikoniske “How to shit in the woods”, der lige er kommet i en ny 4. udgave. Den er ganske underfundig og anbefalelsesværdig – og en fin gaveide til friluftsmennesket m/k – og kan fås hos Saxo for omkring 120 kr. (annoncelink til tilbud).
Kilder: How to Shit in the Woods/Kathleen Meyer, camping-expert.com, dr.dk.