Mildere klima og mere tilgroning giver flere flåter.

Lignende artikler

Skovflåt siddende på græsstrå.
Skovflåt siddende på græsstrå.

Mildere klima og mere tilgroning er godt for flåterne.

Gennem de seneste 20 år er sygdomme spredt via flåter blevet mere og mere udbredte. Hidtil er den øgede forekomst primært tilskrevet den stigende bestand af hjortevildt. Nu viser norsk forskning imidlertid at hjortebestanden ikke alene kan forklare stigningen.

Ændrede driftsmønster i landbruget og klimaændringer giver flere flåter. 
Andre faktorer som varmere klima og tilgroninger i landskabet giver flåterne bedre betingelser. Tidligere havde landbruget flere husdyr på græs i landskabet og der blev oftere slået græs til hø m.m. Det betød flere marker, enge og ådale med kort vegetation, der ikke er særlig ideelt for flåter. Flåterne foretrækker gerne høj vegetation, hvor der er højere luftfugtighed og lavere risiko for sol- og vindtørring.

Flåter har behov for en temperatur på ca. 5 grader C for at være aktive, og med et tidligere forår bliver flåtsæsonen længere. De seneste årtier er foråret ankommet 2-3 uger tidligere end før“, siger professor Atle Mysterud, Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo.

Forskningen er en del af projektet TickDeer og blev for nyligt publiceret i fagtidsskriftet Nature Communications.

I følge Atle Mysterud er det ikke nok at reducere antallet af hjortevildt for at mindske stigningen af flåtoverførte sygdomstilfælde. Flåten er ikke afhængig af hjortevildt for at udvikle sig, men for at producere æg har hun-flåten behov for at suge blod fra et dyr/menneske.
/JN
Kilde: Forskning.no, NTB.no.

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close