Svampe kan bekæmpe skovflåter

skovflaat_2
Antallet af flåter og flåtbid er steget voldsomt i Danmark siden 1960'erne. Forskere tester nu biologisk bekæmpelse af skovflåter. Foto: NaturGrafik.

Biologisk krig mod skovflåten.
Forskere tester en svamp, der kan inficere og dræbe skovflåter.

Norske forskere fra Bioforsk undersøger om en naturligt forekommende svamp kan bruges til at bekæmpe skovflåter (Ixodes ricinus). I dele af Norge er flåtbid et problem for fårebesætninger. Flåtbid hos får kan give sygdommen flåtfeber (no: sjodogg) som svækker dyrenes immunforsvar, hvilket resulterer i en højere dødelighed. Forskerne ser derfor på muligheder for at reducere flåtbestanden i fårenes græsningsområder.
Og her kommer en mikroskopisk svamp af slægten Metarhizium ind i billedet. Svampen er i forvejen en af skovflåtens naturlige fjender og findes naturligt i jorden. ”Svampen vi bruger i forsøget dræber insekter og mider som lever i jorden” oplyser Ingeborg Klingen, forskningschef ved sektion skadedyr, Bioforsk plantehelse. Ved at sprøjte med en væske indeholdende den flåtdræbende svamp i græsningsområderne, håber forskerne at reducere antallet af flåter.

Venstre: Skovflåt inficeret af Metarhizium-svampen. Foto: Foto Karin Westrum, Bioforsk Plantehelse. Højre: Sprøjtning og udspredning af den flåtdræbende svamp. Foto: Natasha Sant Anna Iwanicki, Bioforsk plantehelse.
Venstre: Skovflåt inficeret af Metarhizium-svampen. Foto: Foto Karin Westrum, Bioforsk Plantehelse. Højre: Sprøjtning og udspredning af den flåtdræbende svamp. Foto: Natasha Sant Anna Iwanicki, Bioforsk plantehelse.

Skovflåt bliver dræbt indefra.
Det er ikke en human død som venter flåter, der bliver inficeret af svampen. Svampesporene spirer på skovflåtens hud og overflade – og trænger herfra ind i flåtens krop. Svampen udskiller giftige stoffer som dræber flåten.

Potentiale for færre flåtbid hos mennesker i rekreative områder.
Hvis forskningsprojektet giver gode resultater kan anvendelsesmulighederne udvides til også at omfatte naturområder, hvor der færdes mange mennesker. I Østrig laves der allerede forsøg med at sprøjte med den flåtdræbende svamp langs stier – og tilsyneladende med god effekt, ifølge forskningschef Ingeborg Klingen.

I Danmark har bestanden af skovflåter været kraftigt stigende, antageligt som følge af den stigende bestand af hjortevildt. Opgørelser viser en 4-5 dobling af registrerede flåtbid på mennesker siden 1965.

Metarhizium-svampen er testet for giftighed overfor mennesker og dyr og findes allerede på EUs ja-liste over planteværnsmidler.
/NL

Kilder: Anette Tjomsland, Bioforsk, Forskning.no, Naturstyrelsen.dk

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE