Hvad er “mulesing free” merino-uld?

En læser har stødt på begrebet “mulesing free” merino-uld og spørger hvad er det?

Merinoulden kommer fra merinofåret og kendetegnes som særligt blødt uld, der derfor er populært i mange tøjprodukter.

Mulesing

Nogle merino-får har folder i huden, især omkring hale- og bagbensområdet (bagside og toppen af bagbenene under halen), som kan blive fugtige af urin og beskidte af afføring. Det kan tiltrække fluer, der lægger æg på stederne. Fluernes larver (maddiker) kan ligefrem begynde at æde af fåret og danne åbne sår. Fænomenet betegnes “flystrike” og kendes bl.a. nogle steder i Australien og Afrika.

For at undgå skader fra maddiker praktiseres det hos nogle farmere at hudfolderne simpelthen skæres væk på lammene. Når såret heler skabes et område med bart, strakt arvæv. Lam og senere får, der har været udsat for “mulesing” er mindre udsatte for “flystrikes”.

Mulesing er i dag forbudt mange steder bl.a. i New Zealand, da indgrebet er smertefuldt for dyrene, da det nogle steder ligefrem praktiseres uden bedøvelse. I Australien, hvor indgrebet har været udbredt, producerer mange farmere i dag uden mulesing. Som forbruger kan man kigge efter angivelse af “mulesing free” produktion.

Merino-fåret har været kendt siden middelalderen

Man er begyndt at fremavle merinofår, der har tendens til færre hudfolder og ad denne vej løse problemet. Merino-får stammer oprindeligt fra Spanien, hvor det har været kendt siden middelalderen. I dag er racen udbredt flere steder i verden og der findes også producenter af merinould i Norden.

Kilde: RSPCA, Australia, Wikipedia.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...